fbpx Press "Enter" to skip to content

Obeležena 80. godišnica “krvavog banatskog januara”

Komemoracijom, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu u Zrenjaninu danas je obeležena 80. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao “krvavi januar” ili “krvavi srpski Božić”.

O tom tragičnom događaju govorio je danas direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković koji je podsetio da je na tom mestu obešeno tridesetoro rodoljuba.

“Oni su streljani u današnjoj zgradi suda, prošli ceo grad u tri zaprežna kola, bio je sneg, a krvavi tragovi ostali su dovde, 24 sata su ovde visili u želji tadašnjeg šefa policije Špilera da uplaši građane ovog grada i Banata, ali u tome nije uspeo , pa je 1942. godine osnovao logor, prekoputa Gradnuličkog groblja” rekao je Radaković.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da Zrenjanin obeležava sve važne istorijske datume, ali da se 9. januara dogodio jedan od najstrašnijih događaja u ratnoj istoriji tog grada.

“Danas na 80. godišnjicu, pred ovim obnovljenim spoemenikom pokušavamo da pošaljemo poruku da moramo učiniti sve da se ovakve stvari ne dogode” rekao je Salapura i zahvalio Zavodu za zaštitu spomenika kulture koji su svojim projektom i sredstvima Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Grada Zrenjanina uspeo da obnovi ovaj spomenik.

Ivan Bošnjak jedan od potomaka nastradalog Bogdana Bošnjaka rekao je da je događaj tragičan za Banat id a je predstavljao uvod u veliku novosadsku raciju koja sprovedena u zimu 1942. godine kako bi se optor naroda u Vojvodini ugušio.

“Moj deda je sa grupom dobrovoljaca uhapšen septembra te godine a do 9. januara bio je u kaznionici u Zrenjaninu, mi kao porodica obeležavamo i sećamo se sa velikom tugom ovog datuma, ali osećamo i jednu vrstu ponosa što smo učestvovali u odbrani slobode naše zemlje” rekao je on.

Vence na spomenik položili su, pored gradonačelnika Salapure i zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine Čedomir Janjić, kao i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata SUBNOR i političkih partija.

Na treći dan pravoslavnog Božića i dan Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana, 9. januara 1942. godine, fašisti su izveli jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije kada su u Zrenjaninu – tadašnjem Petrovgradu – Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba.