fbpx Press "Enter" to skip to content

Obećana sredstva u Lazarevu odmažu deci

Redakcija
Pratite nas
Latest posts by Redakcija (see all)

U okviru programa „Zajednici zajedno 2018“, kompanija NIS podržala je ukupno 26 projekata čijom će se realizacijom značajno unaprediti kvalitet života i rada građana u 12 gradova i opština širom Srbije, saopšteno je iz te kompanije. Od 26 projekata, čak 6 je podržano na teritoriji grada Zrenjanina.

Između ostalih, sredstva je dobila i Osnovna škola “Slavko Rodić” u Lazarevu sa 1.600.000,00 dinara za projekat instalaciju montažno-demontažnog terena škole, u cilju dobijanja kvalitetne i bezbedne podloge za nastavu fizičkog vaspitanja.

Kompanija NIS, u saradnji sa lokalnom samoupravom u Zrenjaninu, kontroliše raspolaganje ovim sredstvima i realizaciju projekata, dok je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić zadužen da ispred Gradske uprave koordinira između svih učesnika u ovim projektima.


Direktor škole Siniša Stanić, kaže da sve teče po planu: “Projekat se realizuje, kontrola ispred NISa je bila i nema zamerke, teren se gradi na školskom zemljištu”.

Ljubica Maksimović, eksterni konsultatn kompanije NIS, u izjavi za naš portal kaže: “Radovi nisu počeli ni na jednoj lokaciji, izgradnja ovog terena je predviđena na zemljištu koje je van škole i kako sam ja dobila informacije, tu je nekad bila škola. Naš osnovni cilj je da deca imaju mesto koje mogu da koriste za časove fizičkog vaspitanja i da imaju adekvatne uslove za to. Moj deo posla je da obezbedim prostor za decu iz škole, a da li će taj prostor koristiti meštani sela, to u ovom trenutku ne znamo. Škola je sama prijavila taj drugi teren koji je van školskog dvorišta i rekli su nam da im to mnogo znači. Dakle, mi sa tim nemamo problem. Ne postoji rok za početak radova, ali svi projekti moraju biti završeni do 30. juna ove godine uz mogućnost produženja od mesec dana”

Meštani Lazareva tvrde da se projekat ne realizuje, na šta ukazuju i fotografije koje smo zabeležili na licu mesta.

Deca, ukoliko ovaj projekat bude realizovan van školskog dvorišta, moraju da prelaze magistralni put ukoliko imaju čas koji se organizuje na svežem vazduhu. Prostor gde je predviđena izgradnja nema mokri čvor tako da dodatno otežava uslove rada. Ta parcela je udaljena od škole 300 metara.

Školsko dvorište svakako ne izgleda kako bi trebalo, po rečima meštana nije ni bezbedno, što se može videti na fotografijama školskog dvorišta. Pored ovakvo ruiniranog dvorišta ipak veruju da je projekat trebalo realizovati baš u školskom dvorištu, time bi dvorište dobilo mnogo bolji izgled. 

Parcela na kojoj bi trebalo da se postavi ovaj teren je u vlasništvu škole, međutim na jednoj četvrtini te parcele je Mesna zajednica izgradila pre nekoliko godina teniski teren koji koristi TK “Lazarevo” čiji su zastupnici Jovo Žuža i Goran Mastilo (podatak iz baze APRa).

Meštani Lazareva tvrde da, iako je teren sagradila Mesna zajednica, oni mogu da ga koriste samo ukoliko plate termin, jer, po rečima meštana, teniski klub “Lazarevo” koristi ovaj teren kao svoje privatno vlasništvo. Prema rečima meštana koje smo zatekli u selu, teren je ograđen i nije moguće koristiti ga bez dozvole nekog iz kluba, a to je uglavnom gospodin Žuža.

Škola nema sekciju tenisa, tako da se stiče utisak da nema ni potrebe za teniskim terenom, koji je ipak napravljen na njenom zemljištu. Ono što dodatno brine je da ovaj budući teren ne završi pod katancem, isto kao i teniski teren koji je namenjen svim meštanima sela, ali je ipak “pod ključem” pojedinih.

Zaključan teniski teren u Lazarevu

Naši izvori bliski školi tvrde da će biti veliki problem realizovati nastavu van školskog dvorišta iz više razloga, od kojih smo neke od njih već naveli u tekstu. Kontaktirali smo Mesnu zajednicu u Lazarevu i ustanovili da za ovaj teniski teren ne postoji saglasnost Republičke direkcije za imovinu. Kako kažu, teren je izgrađen pre 15 godina i montažni je, odnosno rasklopiv, te je to razlog zbog kog nije tražena ova saglasnost.


2 Comments

  1. Miša Miša 3 априла, 2019

    Potrošnja finansijskih sredstava u okviru programa „Zajednici zajedno 2018“ kompanije NIS treba da bude jedna od prvih stvari „lustracije“, jer se postavlja pitanje ne)održivosti ovakvih projekata…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *