fbpx Press "Enter" to skip to content

O beloj nemani i promeni naziva ulica

Zlatko Jelisavac
Latest posts by Zlatko Jelisavac (see all)

KOLUMNA: Zlatko Jelisavac

Nakon višednevne potpune blokade grada, usled velike količine snega koji je neprekidno padao dva dana, Zrenjanin je ponovo deblokiran, barem delimično, ali ne zbog požrtvovne i herojske borbe gradskih službi već usled vremenskih promena…

Ledeno doba, kojem smo prisustvovali ovih dana, zakovalo je naš grad u potpunosti, a „Službe“ su se još jedanput pokazale nespremnim i nesposobnim za  adekvatnu reakciju. Ne daj bože da je sneg potrajao još koji dan,morao bi nas sam predsednik Vučić vaditi iz snega helikopterom, kao onomad u Feketiću kada je, ne plašeći se za svoj život, spasao dete iz kandži „bele nemani“. Putevi u gradu su, do skora, bili uske prtine u snegu na kojima se nisu mogli dva automobila mimoići… A u, donekle, vozno-prohodnom stanju su bile samo glavne saobraćajnice – žalosna vam majka ako ste hteli automobilom u neku sporednu ulicu, mimo magistrale, na primer, našli bi se zaglavljeni u snežnim nanosima… Pitajte taksisite, ako niste imali lična iskustva, kako je bilo naći se automobilom u nekoj sporednoj ulici. Velike količine snega su nam pretile i sa krovova, a bogami i ledenice koje su, poput koplja od leda, čekale svoju žrtvu. Prošao sam kroz Parkić kod Kulturnog centra koji je potpuno devastiran snegom – velike grane su se odlomile usled težine snega i leže svuda po parku; jedna grančuga, veličine omanjeg stabla, nalazi se na sredini staze u parku, pa ako želite da prođete tom stranom morate je preskočiti ili pak zaobići zalazeći u debeo sneg. „ Ovo je mala maca u odnosu na stanje naselja Lesnina. Ovde drvo, tamo grane,balvani, žbunje, prelomljena drveća… Imamo sve… Tematski park preživljavanje u urbanoj džungli. 
Zatim, imamo i ledene brežuljke nasred pešačkih staza… Dok hodaš kao da voziš veleslalom, a kola ako pokušaš da pomeriš sa parkinga i nekako uspeš,  čeka te disciplina free ride.. Fjordovi i kanjoni, a za kraj, ako se i nekako isčupaš iz svega prethodno navedenog – eee dalje nećes proći.. Službe su čisteći put zatvorile svaki izlaz i prolaz ka njemu?! Inteligentno… I za kraj, čuvajte glave jer ovi što čiste sneg sa krovova zgrada naravno ne gledaju da li neko možda prolazi tamo dole.. Sve u svemu.. Ovde je opasno po život. Survivor.. .“ Ovako je jedna moja poznanica opisala snežne “radosti” u svom naselju, a verujem da je većina našig sugrađana imala slična iskustva sa snežnim nanosima.

I šta su naši “gradski oci” uradili povodom ovog nemogućeg stanja sa snegom u gradu? Pa odlučili su se na bespoštednu borbu sa snegom tako što će promeniti imena ulica… Ako me sada pitate kakve veze imaju izmene imena ulica sa snegom, onda vam moram reći da ne znam, ali neka veza svakako mora da postoji. Verovatno je gradska vlast raazumela da je “bela napast”, u stvari, znak božiji ili pak upozorenje da se moraju ispraviti strašne nepravde koje su nanesene nekada ovom gradu. Mada bi bilo najbolje, i to je dugoročno rešenje, da se promeni ime grada, ali pošto građani Zrenjanina baš nisu oduševljeni tom idejom onda se pristupilo izmeni imena ulica. Ulica Narodnog fronta sada je ulica Dr Slavka Županskog, a Frankopanova je Metohijska ulica. Strašan omen, zbog sekataško-neverničkih naziva ulica, nalazi se nad našim gradom i lokalna vlast je odlučila da se tome mora stati na put. Kako više ne bi bili kažnjavani od višenaravne sile, moramo se rešiti svih naziva koji nas podsećaju na ex Jugoslaviju i ondašnji strašni režim kada su ljudi gladovali i živeli od nekih bednih crkavica koje su zarađivali u neuglednim i malim preduzećima, tipa Servo Mihalj gde je robovalo preko dvadeset hiljada radnika. Ako se već ne može pristupiti izmeni imena grada, zbog nerazumevanja građana, onda se može krenuti “odozdo”, to jeste izmenom imen a ulica, a kulminacija ove transformacije biće i konačna transoframcija naziva grada, ali otom-potom.

Ulica Narodnog fronta je bila trn u oku naše gradske vlasti jer je ista znala da ona nosi strašno prokletstvo i božiju pokoru, pa je stoga, nakon ovog belog prokletstva, odlučeno da  se ovo ime mora, u najkraćem mogućem roku, izmeniti. Znamo mi dobro šta je to bio Narodni front i ko je tu sve bio… Sve je to partizanština i komunistička propaganda od koje ovaj grad ne može više da živi. A šta tek reći za Frankopanovu? Pa to je tek sramota i veliki greh na našoj duši… Pa zar budući Petrovgrad da bude na meti optužbi da se u njemu kriju kroatofilske sklonosti?! Ko je spreman da ponese ovakvo breme? Eto zašto su promenjene imena ovih ulica i to je ujedno i odgovor na pitanje “nevernim Tomama”: kakve to veze ima sa snegom?

I šta ostaje onda građanima da urade po pitanju snežnih nanosa? Pa ukoliko se majka priroda ne smiluje i sama ne otopi ovaj sneg sa ulica, onda lepo lopate u ruke i da se očisti taj sneg… Nemojte čekati da to neko drugi, na primer “Službe, uradi za vas… Jer nije pitanje šta vlast može da uradi za građane, već šta građani mogu da učine za vlast! Zato lopate u ruke i udri! Da se rešimo te nemani, pa neka bude što biti mora…

One Comment

  1. Lala iz Banata Lala iz Banata 30 децембра, 2018

    BRAVO za članak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *