Press "Enter" to skip to content

Nastavljena akcija ozelenjavanja – učenici škole ”2. oktobar” zasadili breze, Poljoprivredne hrast i crni bor

Velika jesenja akcija ozelenjavanja grada organizovana je u ponedeljak na teritoriji Mesne zajednice “Dositej Obradović”, a pored pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina Duška Radišića, kao i predstavnika te mesne zajednice, mladice breza zasadili su i učenici Osnovne škole “2. oktobar”. Radišić je rekao da je u tom delu grada zasađeno pedesetak sadnica – breza i crnog bora, na prostoru oko zgrade mesne zajednice, na “Lesnini”, u naselju “Ruža Šulman” i da predstoji i sadnja oko bazena. Ukazao je da su i građani sami sadili ispred svojih kuća i zgrada.- Posebno smo danas srećni jer su nam u ovoj akciji pridružili i učenici, a u dogovoru sa nastavnicima nadam se da ćemo proširiti saradnju, kao i sa Ekološkim pokretom, i nadam se da će biti osnovane i neke od ekoloških sekcija, a prostora za to imamo i u mesnoj zajednici i klubu. Drago mi je što su učenici učestvovala u sađenju, a nadam se da će isto tako učestvovati i u održavanju parka – kazao je Radišić.

Grad Zrenjanin izdvojio je značajna sredstva za nabavku čak 7.000 sadnica za pošumljavanje, uglavnom u seoskim mesnim zajednicama – od toga 5.000 bagrema, 1.000 topola i 1.000 brestova.- Te sadnice biće zasađene na prekrivenim divljim deponijama, kako bi sprečili ponovno nastajanje tih deponija i da to budu male zelene oaze, a Pokrajina, na čemu smo im zahvalni, donirala je gradu 1.800 sadnica, borova, breza i hrasta, za ozelenjavanje gradskih naselja i prostore u selima. Sve mesne zajednice preuzimaju sadnice i akcija se odvija u gotovo svim delovima grada i naseljenim mestima – pojasnio je on. Rekao je da su se u akciju ozelenjavanja priključile i zrenjaninske škole, te da je akcija sadnje organizovana danas i u Poljoprivrednoj školi, čiji su učenici sadili mladice hrasta i crnog bora. 

Ukazao je da se Grad Zrenjanin odlučio za kupovinu bagrema, a na inicijativu ovdašnjih pčelara, budući da je bagrem medonosno drvo i rekao da će sadnju drveća pomoći ne samo pčelari, već i lovačka udruženja i dobrovoljna vatrogasna društva.  

Izvor: Zrenjanin.rs
;

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *