fbpx Press "Enter" to skip to content

Narodna stranka Zrenjanin: Nerazumna seča drveća kod magistralnog puta Zrenjanin – Novi Sad

Imajući u vidu činjenicu da u Vojvodini tek šest odsto površina zauzimaju šume, a da je srednji Banat najmanje pošumljena regija u Evropi, svaka obimnija seča drveća privuče pažnju i izazove zabrinutost u javnosti. Naši sugrađani koji su primetili seču u blizini magistralnog puta Zrenjanin – Novi Sad, sa pravom su zabrinuti.

Objašnjenje koje je pružio rukovodilac Šumske uprave Zrenjanin Mirko Đurđević za seču 24,84 hektara šume je šturo i puno opštih pojmova, a od obećanja da će fiziološki zrelu šumu zameniti mladom, kao po običaju neće biti ništa.

Prethodna godina izgubljena je po pitanju pošumljavanja za AP Vojvodinu jer je iz budžeta za ovaj posao izdvojeno nula dinara, odnosno rebalansom pokrajinskog budžeta bila su ukinuta sredstva koja godinama nisu ni izbliza dovoljna za ovu svrhu, što dodatno pogoršava stanje u ovoj oblasti, a sličnu situaciju očekujemo i ove godine.

Zabrinjava podatak da je erozijom u Vojvodini obuhvaćeno oko 90 odsto ukupnih površina, dok se na čitavoj teritoriji Republike Srbije tokom svake godine, usled erozije, odnese 21.000 hektara zemljišta, dubine 16 centimetara. Zemljište se erozijom razara deset do četrdeset puta brže nego što se prirodnim procesom vraća, i to je proces koji je nepovratan.

Stručnjaci upozoravaju da je nivo humusa u zemljištu već pao ispod tri odsto, što je na granici optimalnog. Organske materije je, inače, pre početka intenzivne poljoprivredne proizvodnje na vojvođanskim njivama (u drugoj polovini 20. veka), bilo više od pet odsto, a samo u prethodnih 20 godina, taj nivo je pao sa 3,5 na ispod 3 odsto. Vojvodinu uskoro nećemo moći da zovemo žitnicom ni Srbije, a kamoli Evrope – polako postajemo pustinja u samom njenom srcu!

Krajnji je moment da, pre svega, država shvati razmere ovog problema i da reaguje. Srbiji, a posebno Vojvodini, preti velika opasnost od trajnog osiromašenja zemljišta, što može imati nesagledive posledice i na proizvodnju. Negativni efekti već su vidljivi, jer uprkos tome što se primenjuju kompletne agrotehničke mere, prinosi opadaju.

Relevantni faktori u AP Vojvodini bi trebalo da preduzmu odgovarajuće mere da se spreči enormna seča šuma u Vojvodini, koja je sa šumskim fondom ionako veoma siromašna, stoga pozivamo eko-aktiviste, NVO, kao i političke činioce da reaguju i obezbede nam toliko obećavanu „Za budućnost naše dece“ koja bi i dalje živela u jednoj od najplodnijih regija u Evropi, a ne u pustinji bez igde ikoga.