fbpx Press "Enter" to skip to content

Narodna srtranka: Zašto vlast ignoriše savete stručnjaka?

Redakcija
Pratite nas

Narodna srtranka zahteva od aktuelnog gradonačelnika, ali i njegovog prethodnika, sada predsednika gradske Skupštine, da obaveste građane zašto su odlučili da ignorišu savete stručnih lica iz Zavoda za zaštitu javnog zdravlja Zrenjanin vezanih za monitoring kvaliteta vazduha u gradu i okolini, i odbili predlog Odseka za zaštitu životne sredine o povećanju broja mernih mesta. Naime, odlučeno je da se finansira merenje kvaliteta vazduha na samo tri mesta u gradu, što je po mišljenju stručnjaka premalo. 

Zahtevamo i da nas gradonačelnik, ali i predsednik Skupštine Grada obaveste zašto na interaktivnoj mapi Agencije za zaštitu životne sredine ne nalaze merna mesta u Zrenjaninu, ali ni u Elemiru, koji je veoma aktuelan zbog rada Fabrike Sintetičkog Kaučuka. 

Građani Zrenjanina, shvativši koliko gradska vlast nije u njihovoj službi, već se bavi imitacijom obavljanja svoje funkcije, ponovo se samoorganizuju i kao u slučaju inicijative Stop Kafileriji, nabavljaju senzore za monitoring, koji pokazuju da je vazduh veoma opasan. Ni košava ne može da pomogne raščišćavanju zagađenja, trenutno samo iz individualnih ložišta i saobraćajnih gužvi. 

Naši sugrađani koji imaju hronične disajne probleme ne mogu sebi da dozvole luksuz da nemaju uvid u trenutno stanje vazduha, posebno u vremenu pandemije pulmonalnim virusom. 

Podaci se mogu proveriti na sajtu www.amskv.sepa.gov.rs, a na aplikaciji AirCare se građani mogu uveriti koliko se podaci razlikuju od zvaničnih.

Da li gospoda iz vlasti misle da ako nema zvaničnih podataka o zagađenosti vazduha, to znači da udišemo čist vazduh? Da li je ovo samo priprema za friziranje podataka kada počne da radi Linglong? Ako gradonačelniku smeta grafit na zgradi koji nas upozorava na opasnost od te fabrike, pa nalaže hitno uklanjanje istog, šta onda da očekujemo da će biti sa rezultatima merenja zagađenja?  

Comments are closed.