fbpx Press "Enter" to skip to content

Napadi na novinare – Napad na jednog je napad na sve!

Novinari u Srbiji su često ugroženi pri obavljanju posla, uprkos zakonskim garancijama njihove bezbednosti. Prema bazi podataka koja se nalazi na sajtu NUNS-a u tekućoj godini desilo se 5 napada na novinare, međutim postoji određeni broj novinara koji napade ne prijavljuju.

izvor: NUNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) početkom godine saopštilo je da je u 2019. godini zabeleženo 90 slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili tom udruženju na napade, pritiske i pretnje ili su takvi incidenti objavljeni u medijima.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorava da su napadi na novinare sve učestaliji i brutalniji.

Položaj medija i status novinara i medijskih radnika ugroženi su uvredljivim i nipodaštavajućim odnosom, direktnim pretnjama i fizičkim pritiscima učesnika javnog prostora, ali i lošim finansijskim položajem“, navedeno je u izveštaju za 2019. godinu Zaštitnika građana.

Dragan Janjić, urednik Bete više puta je bio žrtva napada preko društvenih mreža.

Sa žaljenjem moram da konstatujem da organi javne vlasti i društvo u celini nemaju kapacitete, a možda ni instrumente, da spreče ovakav način maltretiranja ljudi. Država bi trebalo da bude u stanju da štiti svoje građane, a pravo da ne budete izlagani sistematskom progonu je jedno od prava koja je nužno osigurati“, rekao je u izjavi za portal Cenzolovka glavni i odgovorni urednik agencije Beta.

Glavni urednik lista “ZrenjaninDalibor Bubnjević smatra da postoje dvostruki aršini kada su u pitanju medijski radnici. Bubnjević je i sam bio meta brutalnog fizičkog napada od strane narodnog poslanika i predsednika Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Mirka Krlića. U novom broju lista “Zrenjanin” Dalibor Bubnjević u uvodniku piše da se ponašanjem tužilaštva stvara zabuna.

Zbunjuje treniranje strogoće kada su novinari “osumnjičeni”, dok se u slučajevima ataka na medijske poslenike po pravilu, krivične prijave odbaciju“.

Bubnjević se takođe osvrnuo i na događaj vezan za privođenje Danijela Radića, novinara KTV i pokrajinskog poslanika SRS. Prema mišljenju urednika “Zrenjanina” Radića je trebalo udaljiti ukoliko je ugrožavao zdravlje ljudi, naknadna pamet je skupa a ništa ne vredi smatra Bubnjević.