Press "Enter" to skip to content

Napad na studenta zbog političkih uverenja neki vide kao “demone iz prošlosti”

Aktivistu i studenta Pravnog fakulteta u Novom Sadu Milana Vujića je fizički napao muškarac, koji mu je, pre nego što će ga udariti, rekao da ga napada zbog onoga što je pisao na Tviteru. Policija u Novom Sadu najavljuje krivičnu prijavu.

Vujić je vozio bicikl kada mu je neko iz auta dobacivao da stane.

“Osobu koja me je napala poznajem od ranije. Kada sam video da izlazi iz auta mislio sam da izlazi da mi se javi a ne da me napadne…udario me je jako pesnicom u slepoočnicu, nakon čega sam pao i udario glavom o asfalt”. Ovako je Vujić opisao događaj od sinoć. Za N1 je rekao da mu je polomljena jagodična kost i čeka operaciju.

“Ležim, ne osećam uopšte levu stranu lica, ne mogu da jedem, pijem teško. Kad pijem opet ne osećam ništa, ne osećam vodu, recimo na usnama”, kazao je.

Tvrdi da napad ima veze sa politikom i njegovim stavovima.

“Ako me neko pita zašto spominješ moje ime na društvenim mrežama a jedino kroz šta bi mogao da pomislim da sam ga ikada spomenuo, da se on osećao spomenutim je kroz političku stranku koja će ga se verovatno odreći nakon ovoga što se desilo”, izjavio je Vujić.

Iz novosadske policije su najavili krivičnu prijavu protiv dvadesetdvogodišnjeg muškarca iz Novog Sada.

A u kakvom to društvu živimo kada neko može biti pretučen zbog političkih stavova? Pojedini aktivisti smatraju da je reč o zločinu iz mržnje.

“Moja prva reakcija je bila da je to jedan fašistički napad. Prisetila sam se odmah nekoliko tačaka iz zla u 10 tačaka koje je napisao Umberto Eko. Prva tačka je tu, svakako, iracionalizam tog napada i stav da je svako različito mišljenje, pogotovu ono što je kritičko mišlljenje nešto što zaslužuje da bude udaljeno iz određenog društva”, kaže Vesna Rakić Vodinelić iz Mosta solidarnosti.

“Ukoliko smo mi stigli dotle da se zbog političkih uverenja koje je jedan mlad čovek izneo na Tviteru njemu razbije glava i da ima višestruke prelome kostiju lica i lobanje, onda zaista možemo konstatovati… i to sa užasom konstatovati da u Srbiji više niko nije bezbedan. Kada kažem niko, mislim doslovno niko”, mišljenja je Dinko Gruhonjić, programski direktor NDNV-a.

On smatra da je to posledica atmosfere linča koju stvara aktuelna vlast kao i toga što se društvo nije obračunalo sa demonima iz prošlosti.

“A demoni su se vratili na političku scenu i to na velika vrata”, dodaje Gruhonjić.

Milan Vujić je građanski društveni aktivista, koji je objavljivao članke u beogradskom listu Danas i na novosadskom portalu Autonomija.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *