Press "Enter" to skip to content

NAJVEĆI ORAO PANONSKE NIZIJE PONOVO LETI

Kod sela Čenta u Banatu, tim za zbrinjavanje divljih životinja PZZP je 14. jula 2020.godine pustio na slobodu oporavljenog orla belorepana. Iznemogla ptica je najverovatnije zadobila povrede koje nisu bile vidljive vizuelnim pregledom, a ni rendgenskim snimanjem, usled borbe sa drugim orlovima. Na osnovu dojave meštana, pronađena je još 4. maja 2020. i provela je nešto više od dva meseca na oporavku i lečenju u Prihvatilište ZOO Vrta Palić. Orao je pušten kod kanala Bajbok, koji je spojen sa Tamišom, na istom mestu gde je i pronađen.

Na osnovu određenih morfoloških karakteristika utvrđrno je da je u pitanju ženka, težine 5,1 kg, starosti oko 4-5 godina. Nakon uspešnog oporavka ptica se snažnim zamasima krila vratila u prirodu, na opšte zadovoljstvo tima iz Zavoda.

Orao belorepan je naša najveća grabljivica koja živi u Srbiji, i njegova populacija postepeno raste. Belorepanima su dom vodena staništa, ritovi, bare i močvare, gde pronalaze ribu i druge organizme kojima se hrane. Ono što je najlepše u našem radu je to kada imamo priliku da, kao danas, spasemo jednu ovako odraslu, polno sposobnu i zdravu jedinku, koja je bitan deo reproduktivne populacije orla belorepana.

Ovom prilikom Pokrajinski zavod za zaštitu prirode želi da se zahvali Ognjenu Nediću koji je pronašao iznemoglog orla i obavestio Zavod, kao i kolegama iz Prihvatilišta ZOO vrta Palić na profesionalnoj i stručnoj pomoći u zbrinjavanju ove ptice.

Izvor: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *