Press "Enter" to skip to content

Na današnji dan – Zrikipedija

NA DANAŠNjI DAN (6. jul) 1906. godine, u Velikom Bečkereku je zabeleženo gostovanje putujuće cirkuske trupe Bufalo Bila. Poseta čuvenog putujućeg cirkusa bila je najavljivana danima unapred u lokalnoj štampi kao “kongres žestokih jahača iz celog sveta” pod vođstvom Vilijama Kodija – Bufalo Bila (na slici).

Ukupno 1300 ljudi i konja učestvovalo je u nesvakidašnjem programu, tokom kog su se lokalnoj publici predstavili jahači Evrope, Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike, “sa bregova Kavkaza, iz ruskih tepa, afričkih pustinja, meksičkih Kordiljera, Anda i Stenovitih planina Amerike”. Glavnim trgom u Velikom Bečkereku tako su defilovali “američki kauboji i pešadinci, bacači lasoa, Indijanci, poštanske diližanse, iseljenički karavani sa Divljeg zapada”, ali i “Arapi, Beduini,Meksikanci, poštanske diližanse Poni-ekspresa”, pa čak i ruski kozaci i japanski samuraji.

U okviru programa izvedena je i predstava bitke kod Litl Big Horna u kojoj je stradao general Kaster. Arena koja je bila postavljena na trgu za potrebe predstave bila je osvetljena za večernju projekciju” specijalnim sistemom električne centrale”. Karte su se nabavljale na glavnom trgu, u dućanu Johana Šnajdera.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *