Press "Enter" to skip to content

Na današnji dan – Zrikipedija

NA DANAŠNjI DAN (12. mart) 1935. godine, preminuo je naučnik, fizičar, pronalazač svetskog glasa i počasni građanin Velikog Bečkereka Mihajlo Pupin. Za počasnog građanina proglašen je 9. decembra 1921, a prigodna diploma – rad akademskog slikara Afanasija Šeloumova – mu je dodeljena sedam godina kasnije – 1928. Na njoj je bio prikazan “deo reke Tamiš sa nekadašnjim mestom stare crkve, gde se Pupin u detinjstvu najradije zadržavao”, u sredini je bio spomenik kralju Petru, a sa strane su ilustrovani žeteoci kako žanju bogatu banatsku žetvu.

Za života, Pupin je održavao čvrste veze sa Velikim Bečkerekom (Petrovgradom). Dopisivao se i novčano potpomagao svoje rođake – sestru Persidu (ud. Olćan) i njenu decu – Đuru, Iliju, Mihajla (Mišu), Katicu i Leposavu. U prvim međuratnim godinama kupio im je kuću u gradskom naselju “Amerika”, koja se sve do 1949. vodila na njegovo ime. Tada je nacionalizovana budući da je njen vlasnik, Pupinov istoimeni sestrić Mihailo Miša Olćan, kao ministar narodne privrede u kvislinškoj vladi Milana Nedića, bio od strane posleratnih vlasti označen za likvidaciju kao “bandit i izdajnik naroda” (pobegao je u Australiju, gde je i umro, 1961. godine). Osim toga, Pupin je bio u stalnom kontaktu sa novinskim urednikom lista “Banatski glasnik” Milanom Jevtićem, koji je popularisao njegov lik i delo i preveo na srpski njegovu biografiju “Sa pašnjaka do naučenjaka”. Dopisivao se i sa suprugom svoje sestričine Katice, dr Jovanom Stajićem, koji je kratko bio vršilac dužnosti gradonačelnika Velikog Bečkereka. Takođe, donirao je novac za zastavu Oblasnog odbora Jadranske straže u Velikom Bečkereku, koja se danas čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Po Mihajlu Pupinu u Zrenjaninu danas nose ime jedna od glavnih gradskih ulica i Tehnički fakultet, a veliki naučnik ovekovečen je na tri spomen-obeležja: dve spomen-biste (u Aleji velikana u Karađorđevom parku i ispred Tehničkog fakulteta), kao i jednu spomen-ploču na zgradi Glavne pošte.

Na slici: Diploma o počasnom građanstvu Mihajla Pupina (Narodni muzej Zrenjanin).

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *