fbpx Press "Enter" to skip to content

Na današnji dan – Zrikipedija

NA DANAŠNjI DAN (1. februar) 1979. godine započeto je emitovanje eksperimentalnog programa Radio Zrenjanina. Prethodnih deset meseci trajala je izgradnja emisionog centra u prostorijama na devetom spratu “Vodotornja”, u čiju je izgradnju i opremanje bilo utrošeno blizu 7 miliona dinara (od toga su 5 miliona obezbedili građani opštine Zrenjanin). Studio i predajnik gradila je firma “Elektro-inženjering” iz Beograda. Radio Zrenjanin se oglašavao svakog radnog dana sem nedeljom, na srednjoj talasnoj dužini, a imao je regionalni karakter za opštine Zrenjanin, Sečanj, Nova Crnja i Novi Bečej. Mogao se čuti na udaljenosti do 100 kilometara. Prvi gost novog radija bio je predsednik SO Zrenjanin Miroljub Gećin. Program se emitovao na frekvenciji 103,6 fm i 204,5 am megaherca.

Prostorije Radio Zrenjanina nalazile su se na devetom spratu “Vodotornja” sve do aprila 2002. godine, kada su premeštene u Kulturni centar. Radio je dugo delovao u okviru Novinsko-izdavačkog i radio-obaveštajnog (skr. NIRO), odnosno Novinsko-izdavačkog radio-difuznog javnog preduzeća (skr. NIRDJP) “Zrenjanin”, zajedno sa lokalnim nedeljnikom “Zrenjanin” (početkom XXI veka, ova medijska kuća podeljena je na Novinsko-izdavačko preduzeće (skr. NIP) “Zrenjanin” i Javno preduzeće “Radio Zrenjanin”).

Radio Zrenjanin emitovao je program do 20. decembra 2015, kada je prestao sa radom zbog isteka dozvole za korišćenje regionalne frekvencije. Nad u međuvremenu osnovanim Javnim preduzećem “Radio Zrenjanin” pokrenut je postupak likvidacije, dok je privatizacija koja je predviđena Zakonom o informisanju izostala. Radio je zvanično izbrisan iz Agencije za privredne registre 28. decembra 2015.