Press "Enter" to skip to content

Na današnji dan – Zrikipedija

Redakcija
Pratite nas
Latest posts by Redakcija (see all)

NA DANAŠNjI DAN (1. februar) 1979. godine započeto je emitovanje eksperimentalnog programa Radio Zrenjanina. Prethodnih deset meseci trajala je izgradnja emisionog centra u prostorijama na devetom spratu “Vodotornja”, u čiju je izgradnju i opremanje bilo utrošeno blizu 7 miliona dinara (od toga su 5 miliona obezbedili građani opštine Zrenjanin). Studio i predajnik gradila je firma “Elektro-inženjering” iz Beograda. Radio Zrenjanin se oglašavao svakog radnog dana sem nedeljom, na srednjoj talasnoj dužini, a imao je regionalni karakter za opštine Zrenjanin, Sečanj, Nova Crnja i Novi Bečej. Mogao se čuti na udaljenosti do 100 kilometara. Prvi gost novog radija bio je predsednik SO Zrenjanin Miroljub Gećin. Program se emitovao na frekvenciji 103,6 fm i 204,5 am megaherca.

Prostorije Radio Zrenjanina nalazile su se na devetom spratu “Vodotornja” sve do aprila 2002. godine, kada su premeštene u Kulturni centar. Radio je dugo delovao u okviru Novinsko-izdavačkog i radio-obaveštajnog (skr. NIRO), odnosno Novinsko-izdavačkog radio-difuznog javnog preduzeća (skr. NIRDJP) “Zrenjanin”, zajedno sa lokalnim nedeljnikom “Zrenjanin” (početkom XXI veka, ova medijska kuća podeljena je na Novinsko-izdavačko preduzeće (skr. NIP) “Zrenjanin” i Javno preduzeće “Radio Zrenjanin”).

Radio Zrenjanin emitovao je program do 20. decembra 2015, kada je prestao sa radom zbog isteka dozvole za korišćenje regionalne frekvencije. Nad u međuvremenu osnovanim Javnim preduzećem “Radio Zrenjanin” pokrenut je postupak likvidacije, dok je privatizacija koja je predviđena Zakonom o informisanju izostala. Radio je zvanično izbrisan iz Agencije za privredne registre 28. decembra 2015.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *