Press "Enter" to skip to content

Na današnji dan: Zrikipedija

Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

NA DANAŠNjI DAN (28. avgust) Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik Uspenja Presvete Bogorodice (“Velika gospojina”), koji se obeležava i kao praznik Grada Zrenjanina. Prema čl. 10 terezijanske privilegije iz 1769. godine, ovaj praznik je prikazan na gradskom pečatu uz natpis “Sigillum liberi oppidi Magno-Becskerekiensis”, a poveljom Franje I od 12. juna 1832. godine ustanovljen je kao zvaničan gradski grb, sa precizno definisanim likovnim prikazom. U 19. veku se Velika gospojina počela obeležavati kao praznik, tj. slava grada. O tome je čuveni književnik, istoričar i publicista Aleksandar Sandić zabeležio:

“Velika crkva u Bečkereku, slavi Veliku Gospojinu. Čini mi se, da sam negde načitao, da je taj praznik bio i krsno ime Despot-Đurđu Smederevcu i njegovoj lozi od starina. Ali Gospojina Velika nije sam hram crkvi toj nego i varoši. S toga je i na pečatu magistratskom i varoškom izrezano uspenije bogorodice i u dvorani magistratskoj stajala je o duvaru (ne znam dal i danas stoji) velika slika istog praznika.

Taj dan slavio se tamo kao i carski dan. Taj dan svak je video, da je Bečkerek po prvenstvu srpska varoš od starina. Dućani svi do jednog pozatvarani, na sve strane gledao si, da je to do najvećeg praznika najveći – svečani dan srpski dan.

U velikoj crkvi služba nije svečanija bila ni o Božiću ni o Uskrsu. Pa tek službi na izmak’ kad ponesu divne one litije zlatotkane (kojima na daleko ravnih nije) i, misliš, sav Veliki Bečkerek srpski za litijom pristao, pa će velikim sokakom u magistrat u dvoranu, da se tamo sveti vodica i varoš poškropi krstu na četiri strane… prangije pucaju, zvona zvone i na velikoj crkvi i u manastiru, pa i sa rimokatoličke… stari prota pod nebom a pred njime sveštenici i đaci sa ripidama i čiraci… s jedne i druge strane počast čine stari šicari (*varoška milicija), svi do jednog Srbi, a rekao bi si sve sami potomci Obilića i despot-Đurđa… pa ono divno naše crkveno pojanje – prava srpska slava pravoslavna!

Tako sam zapamtio iz detinjstva, taj svetli praznik i hram velike crkve Bečkerečke i praznik varoški…”

Terezijanski gradski grb sa prikazom Uspenja Bogorodice i slava Velike Gospojine opstali su i u međuratnom periodu, nakon raspada Austrougarske monarhije, da bi po završetku Drugog svetskog rata postali nepodobni kao recidivi ideološki neprihvatljive prošlosti i u potpunom raskoraku sa tada vladajućom ideologijom i dnevnom politikom. Grad Zrenjanin je 1967. godine dobio novi grb, tj. amblem (modifikovani grb nekadašnje Torontalske županije čiji je autor bio vajar Stevan Dukić), koji je bio u upotrebi sve do jula 2008. godine. Tada je odlukom gradske skupštine vraćen stari grb, što je ozvaničeno usvajanjem novog gradskog statuta. Njegov 6. član je glasio: “Grb Grada je stilizovani prikaz Uspenja Presvete Bogorodice, u obliku koji je za simbol grada ustanovljen 1769. godine” (ovo je netačno, budući da je izgled grba ustanovljen tek 1832). Počev od 2013, Velika gospojina se počela ponovo obeležavati kao gradski praznik svečanom litijom kroz centar grada.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *