Press "Enter" to skip to content

Muzeji, filharmonija, Nišville i pozorišta protiv korone: Evo šta sve možete gledati preko interneta

Sada online možete pogledati predstave Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Pozorišta lutaka “Pinokio”.

Nakon uvedenih pooštrenih mera vlade u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, sve više kulturnih institucija u Srbiji svoje sadržaje plasira putem interneta.

Sada online možete pogledati predstave Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Pozorišta lutaka “Pinokio”, ili virtuelnom turom posetiti izložbu umetničkih dela Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju.

Pozorište Atelje 212 će svakog utorka, četvrtka i subote na svom zvaničnom Fejsbuk kanalu emitovati predstave u terminima od 20 časova. Najava repertoara će početkom svake nedelje biti objavljena putem društvenih mreža. Gledaoci će imati priliku da pogledaju predstave “Kralj Ibi” (četvrtak, 19. mart u 20h) i “Ranjeni orao” (21. mart u 20h).

Pozorište lutaka “Pinokio” svake subote u 12h

Pozorište lutaka “Pinokio” će igrati predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu svake subote od 12 sati i prenosiće ih uživo preko društvenih mreža – Jutjuba, Fejsbuka i Instagrama.

Najmlađi će imati priliku da uživaju iz svojih domova u najgledanijim predstavama ovog pozorišta kao što su “Tri praseta”, “Pepeljuga” i “Lepotica i zver”.

Teatar “Vuk” – Čitanje bajki uživo

Teatar “Vuk” će organizovati izvođenje i čitanje srpskih narodnih bajki uživo na internetu.

– Naši najmlađi gledaoci prvu predstavu mogu da očekuju već ove subote, 21. marta – izjavila je Gordana Goncić, podsekretarka za kulturu Grada Beograda.

Meštrovića remek-dela kroz virtuelnu turu

– Virtuelna tura kroz izložbu “Ivan Meštrović (1883 – 1962)” dostupna je svima na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu – kazala je Lidija Ham, kustos ove institucije.

Ona je napomenula da je ovo tek početak virtuelnih vođenja kroz riznicu Narodnog muzeja u Beogradu.

Beogradska filharmonija poklanja program za decu

Umesto koncerata za školarce koji su bili planirani za drugu polovinu marta, Beogradska filharmonija poklanja svoj deci i njihovim roditeljima muzičke programe za najmlađe koji se mogu pronaći na sajtu institucije. Budući da su nastupi orkestra obustavljeni zbog zabrane okupljanja, deca neće ostati uskraćena za muziku jer su edukativno-zabavne kompozicije sada dostupne za istraživanje od kuće.

Na sajtu bgf.rs mogu se pronaći linkovi na kojima se nalaze muzička audio bajka Veštica i meastro, kao i kompozicije u izdanju i izvođenju Beogradska filharmonija za “Moj prvi CD klasične muzike” – “Karneval životinja” i “Peća i vuk”.

Nišville 24 časa online

Nišville jazz festival će u toku trajanja vanrednog stanja emitovati sve koncerte održane prethodnih godina, kao i intervjue sa najpoznatijim učesnicima festivala na oficijelnom sajtu festivala.

Gledaoci će takođe moći da pogledaju i niz vrlo zanimljivih dokumentarnih filmova i specijalnih emisija o festivalu, kako o glavnom programu, tako i o svim pratećim dešavanjima.

Virtuelna šetnja kroz Galeriju Matice srpske

Prošetajte se zdanjem Matice srpske i posetite prizemlje, prvi i drugi sprat. Uživajte u srpskoj umetnosti XVIII, XIX i XX veka na ovom linku.

Virutelne ture i kroz svetske muzeje

Možda niste u prilici da odete, ali virtuelne ture su trenutno najbolja zamena. “Prošetajte” kroz muzeje Londona, Njujorka, Sao Paola, Meksiko Sitija na ovom linku.

Metropolitan Opera u Njujorku

Počev od 16. marta, Metropolitan Opera će na svom zvaničnom sajtu svake večeri prenositi naslov iz svoje serije uživo u HD kvalitetu snimka. Predstave, prvobitno snimljene kao emisije uživo u bioskopima širom sveta, počinjaće sa emitovanjem u 19:30h po lokalnom vremenu.

Prenosimo: telegraf.rs

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *