fbpx Press "Enter" to skip to content

Mural u nastajanju a već izazvao podele

Umetnici Viorel Flora, Kire Radenkov, Nevena Naić i Milan Janovljev oslikaće mural posvećen pokojnom patrijarhu Irineju.

Lik partijarha Irineja uskoro će krasiti jednu stambenu zgradu na Žitnom trgu, plan je da on bude gotov za dvadeset dana.

Viorel Flora akademski slikar koji će rukovoditi oslikavanjem ovog murala kaže da je ideja nastala pre nekoliko dana, međutim ova ideja je izazvala žustru raspravu među Zrenjanincima.

Prethodnih dana se mogu čuti razni komentari, od podrške za ovakav poduhvat do pitanja ko plaća oslikavanje, ko je izdao dozvolu ali i pitanja da li nam je ovo zaista potrebno.

Najveći broj onih koji su protiv ideje da patrijarh Irinej dobije mural u Zrenjaninu, uglavnom povezuju vlast sa ovim projektom, oni drugi koji podržavaju smatraju da je u ovim teškim vremenima oslikavanje crkvenih velikodostojnika baš ono što nam treba.

Slične podele mogli smo videti i prošlog meseca kada je oslikan mural u čast mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u naselju Bagljaš, u ovom slučaju su pojedinci na društvenim mrežama pozivali na krečenje ove zgrade kako bi se sakrio ovaj mural.

Kakva je sudbina murala ostaje nam da vidimo.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *