Press "Enter" to skip to content

Mulj koji nastaje kao nusprodukt prerade vode za piće je opasan, pitanje je gde će se odlagati!?

Pratite nas
Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Gradsko veće grada Zrenjanina na sednici održanoj 16. aprila 2014 godine obrazovalo je Radnu grupu za izradu Elaborata o utvrđivanju modela sprovođenja javne nabavke u postupku obezbeđenja pijaće vode u Zrenjaninu.

Zahvaljujuću odborničkoj grupi “Dosta je bilo” iz Zrenjanina imali smo uvid u ovaj dokument i danas vam prenosimo deo koji je vezan za nusprodukte, i otpad koji nastaje preradom vode odnosno, zrenjaninska voda u epizodi “Šta ćemo sa otrovnim i kancerogenim otpadom?

Prenosimo deo iz Elaborata:

“Sve materije koje u toku procesa pripreme budu izdvojene na postrojenju kao nepoželjni sastojci pitke vode, koje sa viškom procesnih hemikalija ne odlaze sa pitkom vodom, čine zajedno čvrsto – tečnu fazu koje je neophodno tretirati na odgovarajući način, u skladu sa Zakonom o vodama („Sl. Glasnik RS“ br. 30/10), Uredbom o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode i rokovima za njihovo dostizanje („Sl. Glasnik RS“ br. 67/11 i 48/12) i Zakonom o upravljanju otpadom („Sl.Glasnik RS“ br. 36/09 i 88/10).

Iskustva iz sličnih sredina u Vojvodini, gde postoje postrojenja za pripremu pijaće vode, govore da je mulj, koji nastaje kao nusprodukt prerade vode za piće, pun arsena, gvožđa i amonijaka i on po svojim karakteristikama spada u opasan otpad. U Srbiji trenutno ne postoji deponija za odlaganje opasnog otpada i on se uglavnom izvozi u Segedin ili Beč na preradu i uništavanje.

U svim dosadašnjim razmatranjima i traženjima izbora rešavanja problema dobijanja ispravne vode za piće nikada se niko nije ozbiljno bavio upravo spomenutim otpadnim materijalom koji obavezno nastaje u postupku prečišćavanja. Podrazumevalo bi se da to postaje obaveza Grada. Samim tim, početkom rada postrojenja za preradu pijaće vode, Grad bi u tom trenutku već morao imati koncepciju i rešenje za eliminaciju ovog otpadnog materijala. Uzimajući u obzir da su za ovo potrebna značajna materijalna sredstva, koja bi obavezno opterećivala budžet JKP, ona bi se neizostavno morala projektovati u kalkulaciji cene vode za piće i uvećavala bi je iznad iznosa koji bi bio ukalkulisan na osnovu parametara proisteklih iz same tehnologije prerade.

U ugovoru koji je potpisan između JKP ” Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin i konzorcijuma koji je dobio ovaj posao, u članu 11. stav 4, stoji da Izvršilac ima obavezu da potpiše ugovor sa registrovanom deponijom kojoj će transportovati ovaj opasan mulj.

Javnost zahteva od gradske uprave da učini javno dostupnim ovaj ugovor i dokaže da ga je Izvršilac posla potpisao pre overavanja ugovora sa JKP “Vodovod i kanalizacija” iz Zrenjanina.

naslovna fotografija:zagađenje u filterima/Zillio

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *