fbpx Press "Enter" to skip to content

Moja tajna je u fanatizmu – INTERVJU: Milan von Stone (Miner Recordings)

Prošlog petka, 3. maja, u zrenjaninskom klubu “Mitraljez” održan je “Invasion from the East” festival na kojem je nastupio novosadski sastav “Khargash”, promovišući svoj novi materijal, uz podršku kultnog beogradskog sastava “Scaffold”  i sastava “Kobold”, mladih nada sa beogradske scene. Tom prilikom, razgovarali smo sa osnivačem i direktorom izdavačke kuće “Miner Recordings” i čovekom koji stoji iza celog događaja, uz svesrdnu podršku organizacije kluba “Mitraljez”. Milan von Stone za vas:

Kakvi su utisci posle svirke u Zrenjaninu? Kako vam se čini prostor kluba “Mitraljez”, publika i, na koncu, sam grad Zrenjanin?

Kada upoznate nove ljude, koji su puni pozitivne energije, uprkos svim teškoćama, obavezama, preduslov je za dobro druženje na našim Invazijama. Mi smo nastavili prijatno druženje i u subotu. Prva kafica se popila sa Vladimirom iz benda Madresi. Gostoprimstvo se nastavilo kod familije Ružin. Čaj sa Rtnja, taj ukus je nezaboravan. Razmena poklona u dva dana, majica, diskova, ploča je nešto što je postalo kod nas tradicionalno. U dobrom raspoloženju je završena Invazija. Klub Mitraljez jedan je od najboljih prostora u ovom delu Srbije. Zrenjanin je prelep grad. Prelepe zgrade, koje odolevaju zubu jednog vremena, mene su na tren poslale u prošlost. Možda će nekom biti čudno što ću reći, imao sam osećaj kao da lutam kroz vreme Habsburga. Prelep, uređen i ogroman trg, srce je grada. Nigde nema piljarnica, koje me smaraju po ostalim gradovima u Srbiji.

Festival “Invasions from the East” je neka vrsta putujućeg festivala. Možete li našim čitaocima približiti samu koncepciju i ideju festivala? Koje gradove sledeće “napadate”?

Invasion from the East je nastao kao potreba našim bendovima sa etikete da ih promovišemo. Sa vremena na vreme pozovemo specijalne goste. Cilj je da se muzičari povezuju, druže, razmenjuju mišljenja , sklapaju saradnju u studiju, na sceni, socijalnim mrežama, privatno. Imamo dvadesetak primera gde muzičari sarađuju, ugošćuju jedni druge. Meni je srce ispunjeno kad vidim konkretne rezultate. Naveo bih samo jedan: Jadranka Stanić iz benda Superhammer (Inđija) gostovala je na poslednjem albumu hrvatskog benda Kymera iz Osijeka. Impresivna je lista saradnje ne samo iz regiona. Mi smo proširili kontakte i na bendove koji obitavaju po Zapadnoj Evropi. Takvih primera u budućnosti biće sve više. Nakon Zrenjanina (petak), Invazija je po treći put otišla u Šabac. Bilo je to drugo gostovanje u klubu Zeppelin. Izvesno vreme pregovaramo sa PR menadžerima, vlasnicima klubova iz čitavog regiona. Presudiće grad gde smo dobrodošli, tamo gde nas pozovu. Takođe, vodilja nam je gde je scena željna ovakvih dešavanja.

Izdavačka kuća “Miner Records” izuzetno dobro funkcioniše kada se pogleda katalog njenih izdanja. Imate veliko iskustvo u tom poslu, međutim, reklo bi se da su okolnosti za izdavačku delatnost generalno sve teže. U čemu je vaša tajna?

Moja tajna je u fanatizmu. Nije dovoljno biti samo posvećen, voleti nešto, pokloniti vreme, imati kontakte, pozitivnu energiju. Ja sam fanatik od malih nogu, šta god da sam radio. Od igranja klikera, malog fudbala, kolekcionarstva stripova, časopisa, knjiga, ploča, kaseta, diskova. Želim da pobeđujem, poraze ne gledam kao zlo već kao deo života. Nešto što je normalno. Nisam savršen i nemam vremena da izgaram u savršenstvu. Nisam neki vernik, ko mene poznaje jasno mu je da se aktivno u životu pridržavam humanih načela. Realno sagledavam situaciju, gledam samo svoje bendove i posla, ne mrzim nikoga, nisam ljubomoran na uspešnije, pomažem tamo gde je zaista potrebno. Ne koristim prijatelje kako bih došao do ličnog cilja. Nisam egoista da gledam samo sebe. Inače bih vreme i novac iskoristio da odem na odmor na neku egzotičnu destinaciju, kupio bih sebi auto, lokal ili stan. U Šapcu priđe mi čovek i u toku razgovara više za sebe nego meni kaže: “Kako ti se sve ovo isplati?” Gore navedeno je moj lični stav, odgovor, takav sam. Za mene je ovo što radim više od muzike.

Zrenjaninski pank-rok sastav Madresi su na važoj etiketi. Možda nakon posete Zrenjaninu “padne” još neki dogovor (ugovor). Koje prednosti imaju izvođači na vašoj etiketi?

Sastav Madresi i vašeg Vladimira prepoznao sam kao iskrenu, pozitivnu osobu i dobrog čoveka. Prvi put smo se i lično upoznali u subotu, popili piće, da bi nas pozvao i na ručak. Sarađujemo nekoliko godina i objavili smo dva albuma. To je za mene sreća, uspeh i ispravam put. Znam, uvek može bolje i više. Ja sam prvi orijentisan i razmišljam šta, kako i gde. Nisam došao radi ugovora i nikada ne razmišljam o tome. Invazija nikada ranije nije gostovala u Zrenjaninu. Ne gledam koliko ljudi posećuju klub, već nam je namera bila da promovišemo novi materijal novosadskog benda Khargash. Dajem primer kako Miner Recordings funkcioniše. Ko je došao, imao je šta da vidi i čuje. Predstavili smo dva beogradska benda, legendarni Scaffold i mlade snage Kobold, koji nije na našoj etiketi. Nisam nijednog trenutka njih pitao, uslovljavao da pređu kod nas. Novi ugovor? Ne, to se desi ili ne. Kao ljubav. Miner Recordings nije i nikada neće biti old skul ili tipična izdavačka kuća. Mi smo odavno prevazišli granice izdavaštva. Pored internacionalnog dugogodišnjeg iskustva, prednost kod nas ima samo onaj bend koji intezivno radi na sebi i veruje da će jednog dana, samo svojom nadogradnjom, negde u nekom vremenu, njemu biti sve vraćeno. Verujem u ovo što radim i ne očekujem od bendova da rasprodaju tiraže.

Hvala na razgovoru za najmlađi zrenjaniski portal “Zrenjanin danas”. Šta biste poručili našim čitaocima za kraj razgovora?

Čuvajte retke koji vas poznaju u dušu.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *