Press "Enter" to skip to content

Metla 2020: Zrenjaninski nadrijaliti

Najnoviji epilog višedecenijske „drame apsurda“ zvane „Čekajući vodu“, rijaliti varijante Joneskovog „Čekajući Godoa“, je da smo vraćeni na početak, ili u žargonu – restovani na fabričko podešavanje. To znači da opet imamo vodu kakvu smo imali decenijama i koju nam opet isporučuje naš VIK-Zrenjanin. Potvrđeno je da oba, po APR-u, mikro preduzeća: Obradovićev Synertech d.o.o Beograd i Sinertekov GRUPPO ZILIO d.o.o Beograd, oba sa sedištem u istom stanu, nisu u stanju da nam isporuče vodu u okvirima zvaničnog zdravstveno standarda, niti su u stanju da postignu zadovoljavajući pritisak te vode u mreži.
Davno smo, kao DSS, kasnije kao Pokret METLA ukazivali na brojne manjkavosti, na ispoljenu nestručnost i svesno kršenje zakona. Što čini da ovaj krajnje mutan projekat, neće dati bistru vodu. Podsetili smo na lucidni prevod, mudrog Valtazara Bogišića, izreke iz Rimskog prava: „Što se grbo rodi, vreme ne ispravi!“
Prošlo je više od 5 godina od protivzakonitog zaključenja Ugovora o javnoj nabavci JN br. 34/2014 ”Usluge prečišćavanja pitke vode za Grad Zrenjanin” od 12.02.2015. Po kojem je Grad za tu uslugu izdvojio 674.582.454,00 dinara preko JKP VIK Zrenjanin. Kasnije je, uz asistenciju Predsednice Vlade RS, izdvojeno novih 67,5 miliona i po kratkom postupku izmenjen Zakon o komunalnim delatnostima, ali pošto takav zakon ne može imati retroaktivno dejstvo, Ugovor je ostao nezakonit. Kada je nedavno Fabrika vode zvanično preuzela isporuku vode za Grad, isplaćivana su joj značajna finansijska sredstva iz Budžeta Grada. To je rađeno u okviru izborne kampanje sa namerom da se građani ubede da je aktuelna vlast uspela da reši problem pitke vode. Uz česte prekide, dva dana pred izbore grad je ostao potpuno bez vode, da bi kasnije dobio vodu, koja je nekoliko sati bila potpuno neupotrebljiva. Ova agonija je prekinuta odlukom JKP VIK Zrenjanin da ponovo i u potpunosti preuzme snabdevanje Grada vodom iz svojih bunara. Što je saopštio vd direktor Predrag Bodiroga 3. jula.
Pokret METLA 2020 ponovo ukazuje da je sve ovo sa Fabrikom vode urađeno mimo struke, bez testiranja projekta i da je povereno novoosnovanim privatnim firama koje nikada ništa slično nisu uradile.
Potpuno suprotno načinu kako je radila ova vlast, rešenje se mora tražiti maksimalnim uključivanjem stručnih lica iz ove oblasti: profesora, inženjera, ekonomista, pravnika i IT stručnjaka. Mora se pripremiti analiza šta se iz ovog projekta može izvući i spasiti, a zatim pripremiti primarna i alternativna rešenja za kvaliteno snabdevanje vodom na čitavoj teritoriji grada, ali i šire, za ceo naš Banat.

Pokreta METLA 2020

Borislav Gađanski

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *