Press "Enter" to skip to content

Metla 2020: Ugovor više nije na snazi

U borbi za čist vazduh Pokret METLA je aktivan učesnik u protestima protiv PREKONA,u ostalom to smo i obećali građanima i sarađuje sa Pokretom građana „STOP Kafileriji“, ali se isto tako bori da Zrenjanin dobije zdravu pijaću vodu. U toj “borbi”protiv kafilerije ne smemo i nećemo zaboraviti negativna dešavanja vezana za tzv.”fabriku vode” i to da pored silnih obećanja ,zdrave pijaće vode još uvek nema.


Ukazujemo da je 21. jula istekao Ugovor „Usluge prečišćavanja pitke vode za Grad Zrenjanin“. U ime Grada potpisao ga je gradonačelnik 12. februara 2015. i bio je nezakonita manipulacija sa ciljem da se nepokretna imovina i budžetski novac preliju u privatne džepove.
Nakon nedavnog vraćanja snabdevanja Zrenjanina vodom od strane JKP VIK, ovo je potencijalno dobra vest.


Dobra vest je zato što je prilika da se krene u ispravljanje ogromne štete nastale kao posledica obmane javnosti i odbornika, gde većina i inače glasa onako kako im se kaže. Prilika da se imovina vrati Gradu, da JKP „Vodovod i kanalizacija“ preuzme Fabriku vode, da oformi stručni tim koji bi uradio reprojekat vodosnabdevanja i kasnije vodio Fabriku vode, kao deo javnog preduzeća.
Loša vest će biti ako se donese odluka o produženju Ugovora sa dva beogradska preduzeća Gruppo Zilio d.o.o i Synertech d.o.o u kojima je zvanično jedini pravi vlasnik Nenad Obradović (85% + 100%). Za ovih 5 godina uverili smo se u nesposobnost ova, na papiru dva, a u stvarnosti jednog mikro preduzeća, da kvalitetno ispuni ugovornu obavezu. Nije dovoljno samo kupiti sistem za prečišćavanje vode od danske firme Liqtech i materijal za filtraciju “Angel Polary TH08” od italijanske firme Gruppo Zilio, da bi se napravila dobra fabrika. Sigurni smo da bi VIK sa pravim stručnim timom sve to uradio daleko bolje, brže i jevtinije.


Eventualna obnova Ugovora može biti jedino u cilju daljeg maltretiranja i obmanjivanja građana, da se budžetski novac – novac građana i dalje preliva u privatne džepove, kao i da se amnestiraju tvorci i sprovodioci nezakonitog projekta. Znači ,raskinuti ugovor da bi se “spaslo što se može spasiti ” i posao dati struci.

2 Comments

 1. Mileta Perišić Mileta Perišić 23 августа, 2020

  Poštovana METLA, Gospodo, izuzetno je teško dobiti ispravnu vodu za piće. Videli ste da je od 1975.god. do danas, a to je preko 15 pokušaja da se dobije voda za piće samo u Zrenjaninu. U početku tu su učestvovali vrhunski stručnjaci ipak nisu uspeli da reše postavljeni zadatak. Posle toga dolaze bezbrojni ‘stručnjaci’, i tada znamo da nijedan od pokušaja ne može rešiti postavljeni zadatak. Dokazivali smo da nema smisla trošiti novce, ali to ‘stručnjaci’ mnogo vole. Evo videli ste kako je prošao Nenad Obradović i Zilio. A pre toga imamo vrhunske eksperte iz Karlsruea. Oni jesu vrhunski u ovoj oblasti. Oni su dokazali da se sa postojećim stanjem tehnike ne može rešiti ovaj zadatak. To je tačno.
  Mi imamo jedinstveno rešenje, patent Broj 52278. Novo stanje tehnike rešava ovaj zadatak. Mi smo na brojnim lokalitetima, u Vojvodini i dr, dokazali da je ovo vrhunsko rešenje, na žalost ‘stručnjaci’ ne dovoljavaju da se ono prihvata. Sa kolegama sam na desetine lokaliteta dokazivo stanje ali sa ‘stručnjacima’ nije se moglo ništa uraditi. Toliko za sada.

 2. Mileta Perišić Mileta Perišić 15 септембра, 2020

  METLA tuži, Zrenjaninci se mnogo muče da dobiju ispravnu vodu za piće. Imaju brojne probleme, sa desetinama stručnih timova; istražuju, pripremaju, dostavljaju, podatke i na tome se završi sa ‘pilotiranjm’. Sad vidim da se nastavlja i ovde pilotiranje: ”.da oformi stručni tim koji bi uradio reprojekat vodosnabdevanja i kasnije vodio Fabriku vode”. Očit nastavak dosadašnjih rabota!
  Izuzetno je teško dobiti ispravnu vodu za piće. Videli ste da je od 1975.god. do danas, a to je preko 15 pokušaja da se dobije voda za piće samo u Zrenjaninu. U početku tu su učestvovali vrhunski stručnjaci iz brojnih zemalja. ipak nisu uspeli da reše postavljeni zadatak. Posle toga dolaze brojni ‘stručnjaci’, i tada znamo da nijedan od pokušaja ne može rešiti postavljeni zadatak. Dokazivali smo da nema smisla trošiti novce, ali to ‘stručnjaci’ mnogo vole, i to dobro koriste. Šta su Nenad Obradović i Zilio uradili tokom više od pet godina. Kako se muči taj narod. Prošlo je četrdeset pet godima, nema pomaka. Samo su eksperti Instituta iz Karlsruea izršili brojne radove i dokazali da se sa postojećim stanjem tehnike ne može rešiti ovaj zadatak. Naši ‘stručnjaci’ se distanciraju od nemečjih stavova. Ovo su najeminentniji stručnjaci u ovom poslu u Evropi i šire. Uostalom oni su tokom nekoliko godina ostavili veliko nasleđe u Zrenjaninu.
  Imamo jedinstveno rešenje, ISPRAVA O PATENTU Broj 52278. ‘Postupak uklanjanja huminskih materija i arsena iz raličitih tipova prirodnih voda unapređenom koagulacijom sa neorganskim polimerima aluminijuma i aktivirane SiO2’’. Sada imamo novo stanje tehnike kojim se pouzdano rešava ovaj zadatak, praktično sa tim .. Mi smo na brojnim lokalitetima, u Vojvodini i dr, dokazali da je ovo vrhunsko rešenje, na žalost ‘stručnjaci’ neće da dođu da se oni oprobaju. Više od deset puta na brojnim okruglim stolovima javljaju se kolege, ali nema ‘stručnjaka’ а bez њих nema rešenja. Očigledno je, oni nastoje da nastave sa ustaljenom praksom ‘pilotiranja’. To je decidno istakao srpski guru za vodosnabdevanje, prof. dr Božo Dalmacija, citat; ‘Potrebno je imati jak stručni tim i političku podršku da bi se ‘’pokazali zubi’’ nekim ponuđačima’. Šta njih briga. Toliko o stručnosti i odgovornosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *