Press "Enter" to skip to content

Mere lične zaštite od uboda komaraca kojih se treba pridržavati

Danas

Latest posts by Danas (see all)

Na teritoriji Srbije do 5. jula nisu registrovani slučajevi oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i dodaju da se ipak treba pridržavati mera lične zaštite od uboda komaraca kako bi se smanjio rizik.

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), do 29.6.2019. godine, u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji takođe nisu prijavljeni slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Iz Batuta navode da je infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji naše zemlje krajem jula meseca 2012. godine, od kada se i sprovodi intenzivan sezonski nadzor nad groznicom Zapadnog Nila.

„Osnovni cilj sprovođenja nadzora je rano otkrivanje slučajeva obolevanja i njihova geografska distribucija, otkrivanje faktora rizika za zaražavanje i određivanje populacije pod visokim rizikom. Sezonski nadzor u humanoj populaciji počeo je 1. juna i trajaće do prve polovine novembra meseca“, dodaju u saopštenju.

Kako bi se smanjio rizik od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ podseća na primenu mera lične zaštite od uboda komaraca i to:

* Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.

* Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.

* Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

* Izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca * u sumrak i u zoru.

* Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.

* Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.

* Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

* Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

* Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

* U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije.

Prenosimo:Danas Foto: Pixabay – FotoshopTofs

Liked it? Take a second to support Danas on Patreon!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *