Press "Enter" to skip to content

Lokalna udruženja osudila reakciju Vučića na podršku rektorke studentima

Pratite nas
Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Mi dolepotpisana udruženja, grupe građana i pokreti osuđujemo reakciju predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, na podršku rektorke Beogradskog unevirzitata, Ivanke Popović, legitimnim zahtevima akademske zajednice.

Smatramo da je takav govor nedostojan funkcije predsednika republike i bivšeg studenta UB.  Pre svega zato, što se može tumačiti kao napad na autonomiju Beogradskog univerziteta koju garantuje Ustav RS i koji moraju uvažavati svi predstavnici javne vlasti na čelu sa predsednikom republike. Predsednik RS u skladu sa ustavom, izražava državno jedinstvo. Imajući ovo u vidu, smatramo da je on posebno odgovoran za ton, sadržinu i posledice izjava koje daje o građanima čiji je predsednik, bez obzira na političke i druge razlike.

Zahtev za ocenu valjanosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog je apsolutno legitiman i Beogradski univerzitet je jedini nadležan da o tome donosi odluku. Podsećamo predsednika republike da je načelo akademske čestitosti u osnovama sistema obrazovanja i da nikakve relativizacije u tom smislu nisu dopuštene. Stoga takođe osuđujemo izjavu predsednika prema kojoj ministarsku funkciju može obavljati i osoba sa osnovnom školom. Jasno je da u demokratskom društvu pravo da bude imenovano na ministarsku i slične funkcije ima svaki državljanin pod jednakim uslovima, nezavisno od stečenog visokog obrazovanja i to je u osnovi demokratije. Međutim, ovakva zamena teza je ujedno i neprimerena predsedniku republike. Ovo iz razloga što bi eventualno pravnovaljano utvrđivanje postojanja plagijata narušilo ugled univerziteta, ministarstva i drugih institucija RS, te u celini predstavlja društveno štetnu pojavu, koja nesporno mora voditi političkoj odgovornosti.

Stoga je  pitanje valjanosti doktorskih disertacija i pitanje odbrane akademske čestitosti od interesa svih studenata, naučnog osoblja, ali i od opšteg interesa. Akademska zajednica mora mnogo snažnije da digne glas u slučaju sumnje na narušavanje akademske čestitosti i preduzme one mere koje su u skladu sa načelom autonomije univerziteta, istovremeno stajući u odbranu akademskog znanja, akademske čestitosti i političke i svake druge odgovornosti za radnje koje su s tim u suprotnosti.

Kao organizacije civilnog društa dajemo apsolutnu podršku celokupnoj akademskoj zajednici na očivanju sopstvenog ugleda i borbi za ustavom zgarantovanu autonomiju. UG Lokalna alternativa Vrbas, Pokret Jasno i glasno Požarevac, GG Samo lokalno Bečej i UG Građanski preokret Zrenjanin. 

Foto: Ljiljana Stojaković

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *