fbpx Press "Enter" to skip to content

Kumulativna Studija uticaja na životnu sredinu kompleksa Linglong

U četvrtak 18.02.2021. bila je javna rasprava u Novom Sadu o Studiji uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje miksera za fabriku guma Linglong. Javna rasprava je bila u Novom Sadu. U Zrenjaninu ova javna rasprava nigde nije objavljena. Raspravu nije ispratio ni jedan zrenjaninski medij.

Piše: Aleksandar Korovljev (DJB)

U okviru ove Studije koja je predstavljena prvi put sada urađena je konačno kumulativna Studija uticaja na životnu sredinu celog kompleksa koji se uveliko gradi 2 godine. POstoji ogroman pritisak da se Studija prihvati jer bi neprihvatanje značilo zaustavljanje započete izgradnja investicije od milijardu dolara.

Linglongu je pogodovala izmena zakona po kojoj je sada dozvoljeno obraćati se lokalnoj samoupravi za sve neproizvodne objekte fabričkog kompleksa parcijalno, za sve dozvole i saglasnosti uključujući i parcijane studije uticaja na životnu sredinu. Zloupotebivši slabost naših institucija Linglon je tako od lokalne samouprave dobio saglasnost na studije uticaja na životnu sredinu za objekte kao što su: skladište opasnog otpada, proizvodnja automobilskih guma, proizvodnja guma za teretna vozila i druge, za koje bi trebalo da bude nadležno ministarstvo odnosno pokrajinski sekretarijat.

Jedina saglasnost  koju Linglong od loklane samouprave nije dobio bila je saglasnost na Studiju uticaja na životnu sredinu miksera za proizvodnju gume u okviru koje se nalazi kumulativna studija uticaja. Ova studija se nakon javne rasprave nalaizi  sada pred Pokrainskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine na usvajanju.

U studiji izmeđuostalog piše da će uz poštovanje svih mera koje su predviđene projektom godišnja emisija u vazduh kompleksa da iznosi:

  • 16 T prašine (čađi)
  • 27 T kiseline (u sred plodne oranice) 
  • 231Т   nesagorelih uglovodonika
  • 32 T    materije koja ima neprijatan miris. 

Sve ovo gore navedeno, ako se budu poštuovale sve projektovane ekološke mere. Iamo razloga da sumnjamo u poštovanje mera jer nema ko da ih kontroliše. Nadležne institucije nisu mogle 10 godina da se izbore sa Matijevićevom kafilerijom sve dok se više od 10000 ljudi nije pobunilo i svojim potpisom jasno stavilo do znanja tako više ne može. 

U studiji dalje stoji da će fabrika godišnje da proizvede otpada:

  • 720 tona  uglene čađi
  • 470 tona drveta i papira
  • 37   tona lakih plastičnih kesa
  • 108000 tona otpada u plastičnih džambo vrećama. To je planina otpada za  samo za godinu dana.
  • 192 tona otpadnog (otrovnog) ulja

Naše pitanje je bilo da nam objasne tokove ovih otpada? Još nismo dobili konkretan odgovor. U studiji stoji da kompleks neće značajnije uticati na životnu sredinu. Šta to stvarno znači „značajnije“? Brojke ne ulivaju poverenje.

Pokušali smo bezuspešno ovu temu da uvedemo u Skupštinu grada zato što je važna, a vema slabo se prati. Sve ovo se ne događa nekom drugom, događa se nama. 

Da nam institucije nisu tako slabe i da opčinjenost stranim investitorima ne doseže mitske razmere možda ne bi bilo razloga za strah. Ovako opravdano sumnjamo da će zbog 400-500 radnih mesta plniranih za domaće stanovništvo biti ozbiljno narušena zivotna sredina ne samo Zrenjanina već i šire okoline. 

Prijavite se na naš newsletter i vesti iz Zrenjanina stizaće na vašu adresu

[newsletter_form type=”minimal” lists=”undefined” button_color=”undefined”]