Press "Enter" to skip to content

Korovljev (DJB) i Savić (Metla): Knežević, stari – novi gradonačelnik?!

Pored problema sa kafilerijom glavna tema u proteklih nekoliko dana je i da li će doći do promene na čelu grada. Informacija da je moguć povratak Gorana Kneževeća u fotelju gradonačelnika izazvala je razne reakcije kod građana, ali i političkih organizacija.

U razgovoru za portal Zrenjanin danas Aleksandar Korovljev (DJB) i Saša Savić (Metla/DSS) izneli su svoje stavove o ovim temama.

“Goran Knežević kao gradonačelnik Zrenjanincima ne bi doneo ništa novo. U političkom sistemu koji je uspostavljen odluke se donose po komandi. Svaki gradonačelnik pristaje na to da dobar deo važnih odluka i ingerencija, koje mu po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu grada  pripadaju, prepusti nekom drugom. Nekim moćnim pojedincima i partijskim šefovima. Uzimajući u obzir da je Goran Knežević najviše pozicionirani funkcioner SNS-a u Zrenjaninu teško je poverovati da je bilo kakva važna odluka u gradu i do sada doneta bez njegovog znanja i odobrenja” smatra Korovljev.

Savić takođe ističe da ne može da poveruje da Knežević nije mogao da utiče na dosadašnje odluke koje su se donosile u Gradskoj upravi.

“Ako gledamo hipotetički, da gospodin Knežević treba da bude gradonačelnik, on nije neko koga ja percipiram kao lidrera Zrenjanina iako on u suštini neformalno to jeste. Kadrovska rešenja SNS-a suštinski ništa ne znače kada je pravac delovanja isti, bez obzira ko nosio koju titulu. Gospodin Knežević je imao priliku i kao član Demokratkse stranke da pokaže šta može i od tog vremena do danas mi imamo mnogo istih problema samo u većem obimu i ne verujem da je on čovek koji može da ih reši. U jednoj stvari mogu da nađem nešto zajedničko sa gospodinom Kneževićem, a to je njegov sportski deo karijere, ljubav prema Partizanu, međutim, kako je rekao Aristotel: Drag mi je Platon, ali draža mi je istina. Smatram da bi u gradu svi gorući problemi bili rešeni da je gospodin Knežević hteo da budu rešeni, jer je on čovek koji kontroliše najjače vladajuće stranke i funkcionere poslednjih nekoliko mandata, tako da ne vidim zašto bi se sad nešto krucijalno promenilo, nije on tu godinu dana pa da kažemo kako nije stigao da se upozna sa materijom. Ne vidim da je i organizacija koju vodi ta koja može da reši probleme građana” kaže Saša Savić.

Naši sagovornici problem kafilerije vide i kao problem unutar same vlasti, tvrde da rešenje za sad nije ni na vidiku.

“Sasvim je moguće da je gradonačelnik Janjić na svoju ruku preko inspekcije izdejstvovao privremenu zabranu rada kafilerije. Ako za to nije dobio odobrenje, onda može biti da je u problemu. Možda je nekom ovo čudno, ali u sistemu koji nije skrojen po meri većine (običnih lljudi), već po meri bogatih pojedinaca, na ovako nešto se ne gleda blagonaklono” kaže Korovljev.

Saša Savić misli da je pokušaj sadašnjeg gradonačelnika da zatvori kafileriju slab, jer “Prekon” očigledno radi i preko ove odluke.

“Nisam siguran da građani uopšte znaju za šta su glasali, te stoga ne znam ni šta očekuju od novog gradonačelnika. Sa druge strane, da građani nešto očekuju ne bismo imali kolonu od 500 vozila svaki vikend, a sve zbog smrada iz kafilerije, sadašnji gradonačelnik jeste doneo nešto pozitivno rešenjem o privremenom zatvaranju kafilerije, međutim, da li će zbog te odluke biti sankcionisan, videćemo u narednim danima” objašnjava Savić.

Kako će vaša grupa delovati u novom sazivu lokalnog parlamenta?

Aleksandar Korovljev – Pokret “Dosta je bilo”

Proteklih godina parlament je u velikoj meri marginalizovan. Sednice su sazivane po hitnom postupku, često na 3 meseca što je najduži zakonski rok. Na taj način gušila se politička debata o važnim pitanjima, jer je rasprava mogla da se vodi samo o nametnutim temama koje nisu prioritet. Ako se tako nastavi, parlamentarni rad će verovatno biti samo manji deo političkog delovanja.

Saša Savić – Pokret “Metla 2020”

Pokret “Metla” i DSS su neko ko je tražio borbu kroz institucuje i nismo pristalice političkog egzibicionizma i pre svega ćemo se ozbiljno spremati za sednice i pokušati da svojim predlozima utičemo na rad vladajuće koalicije. Verujem da i dalje postoji nešto što se zove institucija u ovoj državi, bilo da je to loklani parlament, ili inspekcija. Period pred nama je da pokažemo da li smo u pravu ili ne.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *