Press "Enter" to skip to content

Koalicija 27: Saobraćaj nije najveći uzročnik zagadjenja vazduha u Srbiji

Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Nevladina organizacije koja se bavi ekologijom Koalicija 27, ocenila  je da nije tačna tvrdnja Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da je za zagadjenje vazduha najodgovorniji saobraćaj.

Koalicija 27 u saopštenju je podsetila da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom kategorijom prekomerno zagadjen vazduh u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagadjenja bile su toplane i individualna ložišta, dok je doprinos drumskog saobraćaja bio oko šest odsto .

Kada je reč o zagadjenju oksidima sumpora, dominantni izvor emisija u 2018. godini bila je proizvodnja električne i toplotne energije čak 91 procenat.

Sektor proizvodnje električne i toplotne energije takodje je imao najveći udeo u ukupnim emisijama azotnih oksida 49 odsto, dok je drumski saobraćaj bio na drugom mestu sa doprinosom od 23 odsto.

U skladu sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagadjujućih materija, saobraćaj se ne može smatrati osnovnim uzrokom zagadjenja suspendovanim česticama PM10 i PM2,5, navedeno je u saopštenju.

Koalicija 27 pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da se u  obraćanju javnosti oslanja na podatke agencije odnosno da, ukoliko raspolaže drugačijim podacima, takve podatke podeli sa javnošću.

Izvor: Beta

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *