fbpx Press "Enter" to skip to content

Ko je kriv za loše stanje gradskih jezera?

Ustanova “Rezervati prirode” zadužena je između ostalog i za održavanje gradskih jezera, međutim, stiče se utisak da ova ustanova nije u mogućnosti da odradi posao koji joj je poveren.

Ko je kriv za loše stanje gradskih jezera?

Direktor ustanove zadužene za brigu o jezerima kaže korona, manjak radnika i sredstava.

Građani ipak vide druge krivce, nebrigu i neznanje.

Direktor “Rezervata” Dejan Jovanov je početkom 2018. godine, kada je preuzeo staranje o tri gradska jezera, izjavio da planiraju ozbiljne zahvate na sva tri jezera i da će biti uloženo oko pola miliona evra. U januaru će biti navršeno tri godine od kada “Rezervati” upravljaju jezerima u centru grada, a građani Zrenjanina kažu da nisu zadovoljni, jer, po rečima starijih sugrađana osamdesetih godina plaćali su samodoprinos, kako bi ova jezera bila uređena i imala nekakvu namenu.

Jedno od ova tri jezera je bilo predviđeno za sportsko-rekreativni centar, međutim, danas je ono obavijeno trskom i nije za ponos. Jezero kod “Žitoprodukta”, koje najčešće koriste pecaroši, vrlo često ne izgleda reprezentativno zbog trave i smeća oko samog jezera, ali i zbog velikog problema sa podvodnim travama. Glavno jezero, koje se nalazi u samom centru grada, nekako logično privlači i najveću pažnju sugrađana i gostiju iz drugih sredina, a čini se da se o ovom jezeru niko ne brine. U prilog tome ide i činjenica da je deo tog jezera, koji se nalazi pored Kulturnog centra, pretvoren u deponiju.

Direktor “Rezervata” je u proteklih nekoliko dana pokušao u izjavama za medije da opravda to što jezera ne izgledaju kako bi trebalo. Jovanov je u svojim izjavama naveo da je nedostatak novca i radnika glavni problem, i da je to razlog što ne upravljaju jezerima kako bi trebali, takođe je izjavio i da za čitavih godinu dana nisu uspeli da repariraju vodoskok i da je za sve ovo pre svega kriva pandemija koronavirusa, ali i pomenuti nedostatak radne snage. Po rečima Jovanova čišćenje samih jezera izvodi radnik koji jednom do dva puta nedeljno pokupi smeće, međutim, zaključuje da to izgleda nije dovoljno.

Stanovnici naselja Mala Amerika su uspeli da odbrane jezero od nasilnog instaliranja ugostiteljskog objekta, možda rešenje za uređenje ovih jezera takođe leži u građanskom aktivizmu.