Press "Enter" to skip to content

Kada je umro, kazina u Las Vegasu su osvetljena, a ruleti zaustavljeni na minut

Poslednji put, legendarni pevač vanserijskog glasa, nastupao je 1995. godine. Preminuo je 14. maja 1998. godine u Los Anđelesu od srčanog udara. Kažu da je imao narav iz pakla. “Nije važno šta se govori o meni. Kada pevam, verujem, iskren sam”, govorio je o sebi.

Pre tačno dvadeset jedne godine, preminuo je legendarni muzičar Frenk Sinatra.

Za njega se kaže da je imao glas slavuja, ali narav iz pakla.

Sinatrin saradnik Eliot Vajsman objavio je knjigu “The Way It Was: My Life with Frank Sinatra” u kojoj otkriva detalje iz života legendarnog pevača.

U karijeri koja je trajala preko sedam decenija, izdao je preko 59 albuma. Malo je pevača koji su imali takav uticaj na popularnu kulturu kao Sinatra. I dok je njegova karijera bila sjajna, njegov život je prilično mračan. Hapšen je nekoliko puta, vrlo lako bi ulazio u tuče, pa je tako razbio glavu bubnjaru koji ga je opsovao, a kaže da su postojale samo dve osobe kojih se plašio: svoje majke i Tomija Dorseja, koji mu je bio kao otac.

Početkom četrdesetih postaje vrlo popularan i njegov hit “I’ll never smile again” postaje broj jedan, a on sa 27 godina prvi put nastupa samostalno u Paramaunt teatru u Njujorku. Za taj događaj se vezuje mit da je angažovao devojke koje su vrištale toliko glasno i stvarale histeriju, da su novine pisale o tome, i da mu se to isplatilo jer je nekoliko nedelja kasnije potpisao ugovor sa Kolumbija rekordsom. Prozvali su ga “glas”, a njegova slava je samo rasla. Krajem rata počelo je da se govori o njegovim vezama sa mafijom, i Lakijem Lućanom, zbog čega je često bio meta štampe i još češće je dolazio u sukob sa novinarima, pa čak je jednog i pretukao.

Krajem četrdesetih njegova slava je bledela, a 1949. godine posle samo nedelju dana od razvoda sa prvom suprugom Nensi, oženio je glumicu Avu Gardner. Ona je kasnije pričala da je bio nasilan i da je, čak, polupao kupatilo bacivši flašu šampanjca na nju. Mediji su pisali da mu ni Ava nije ostajala dužna. Kada bi Frenk bacio nešto na nju, na primer šolju, ona bi bacila “nešto mnogo veće na njega”. Taj brak trajao je dve godine, i pratila su ga dva pokušaja samoubistva. Iako je bio u lošoj fazi, potpisuje ugovor za Kapitol rekords i narednih deset godina snima neke od svojih najvećih hitova, a paralelno se razvija i njegova glumačka karijera. Njegov buran ljubavni život se nastavio, kao i reputacija lošeg momka. Glumica Loren Bekol, koja je imala kratku vezu a njim, nazvala ga je “zastrašujućim”.

“Frenk je mrzeo da ide u krevet pre nego što sunce izađe. Uvek je morao da ima ljude oko sebe. Plašilo ga je da ostaje sam. Kada bi bio sam, postajao bi mračan i povučen. Nikada nisam znao zašto”, pričao je Toni Konsiljo, njegov prijatelj iz detinjstva.

Bekol je bila ta koja je Sinatri i grupi okupljenoj oko Hemfrija Bogarta dala ime “rat pack”, a u kojoj su bili i Din Martin, Semi Dejvis Junior, Džoi Biošp i Piter Louford, iako su oni sebe nazivali “klanom”. Tokom šezdesetih su postali sinonim za pijančenje i Las Vegas, ali i za to da jedni drugima pomažu u karijeri. Tada je snimio i sjajne hitove kao što su That’s Life (1966), Strangers in the Night (1966) and the wonderful Somethin’ Stupid (1967), poslednju u duetu sa ćerkom Nensi.

Godine 1966. oženio je 29 godina mlađu, tada 21-godišnju Miu Farou. Ona je kasnije pričala da ju je vodio kao trofej na snimanja, da bi se razveli kada joj je karijera krenula uzlaznom putanjom. Ona je priznala da se njih dvoje “nikada nisu definitivno razišli” i da je njen sin Ronan, rođen dok je bila u braku sa Vudijem Alenom, možda Sinatrin. Sedamdesetih godina je odlučio da se povuče iz šou biznisa, uz poruku da “ima neke stvari koje mora da radi”, ali se vratio dve godine kasnije, 1973.

Njegova četvrta supruga Barbara Marks, iako su bili u šezdesetim godinama, trpela je fizičko nasilje. 
Njujork, Njujork je postao hit 1977. godine, pa je Sinatra ponovo bio u fokusu. Početkom osamdesetih, Ronald Regan je smatrao da bi mogao da ga iskoristi u kampanji, ali to je otišlo u pogrešnom pravcu jer je Sinatrina reputacija ponovo došla u žižu, i zahvaljujući neautorizovanoj biografiji američke novinarke Kiti Kejli “His Way”, ponovo se pričalo o njegovoj nestabilnoj ličnosti i vezama sa organizovanim kriminalom. Ipak, krajem osamdesetih, njegova svetska turneja bila je rasprodata, a 1993. godine objavljuje duete sa Barbrom Strejsend, Tonijem Benetom, Bono Voksom…Poslednji put je nastupao 1995. godine. Preminuo je 14. maja 1998. godine u Los Anđelesu od srčanog udara. Naredne večeri, Empajer stejt je osvetljen plavom bojom, kao i kazina u Las Vegasu, a rulet je zaustavljen za minut, sve u čast Frenka Sinatre.

“Šta god da je rečeno o meni lično, nije važno. Kada pevam, verujem, iskren sam”, rekao je 1963. godine.

Nedeljnik

Liked it? Take a second to support Nedeljnik on Patreon!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *