Press "Enter" to skip to content

Jugoremedija i zvanično prodata fondu APS

Zrenjaninska fabrika lekova Jugoremedija prodata je fondu APS Project one za 365,5 miliona dinara pošto je stečajni sudija Privrednog suda odbacio prigovor turske farmaceutske kompanije Birgin, koja je zainteresovana za kupovinu i ponudila je 260 miliona dinara, rekao je danas stečajni upravnik te fabrike Radovan Savić.

On je za Betu rekao da je stečajni sudija odbacio prigovore kompanije Birgin da dokaz o posedovanju tri miliona evra na računu APS-a, što je jedan od uslova kupovine, nije validan i da nije dostavljeno odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije. 

Birgin je ocenio da izvod otvorenih stavki (IOS) sa računa koji je dostavio APS nije potvrda da u trenutku kupovine poseduje tri miliona evra na računu. 

Savić je rekao da je dokaz o posedovanju novca APS-a validan, a da se odobrenje dostavlja tek po proglašenju najbolje ponude. 

APS je najveći poverilac Jugoremedije i potražuje 10 miliona evra jer je ranije otkupio potraživanje Hipo banke od te fabrike. Taj fond se, pored trgovinom nekretninama, bavi i otkupom potraživanja, najviše u jugoistočnoj Evropi. Ukupni dugovi Jugoremedije iznose oko 25 miliona evra, a među poveriocima su i radnici kojima više meseci nisu isplaćene plate. 

Savić je ranije rekao da ne zna kakvi su planovi APS-a, ali da bi veći izgledi bili da Jugoremediju pokrene Birgin koji se bavi proizvodnjom lekova, ali pošto je fabrika u stečaju prodaje se, kako zakon predviđa, isključivo zbog najbolje cene da bi se prvenstveno namirili poverioci. U neposrednoj pogodbi za kupovinu Jugoremedije Birgin je ponudio 260 miliona dinara, a beogradska firma Led Vision koja je svojevremeno kupovala lekove od Jugoremedije 360 miliona dinara. I Birgin je jedan od poverilaca Jugoremedije i potražuje više od milion evra.  

Jugoremedija je do sada oglašavana za prodaju 13 puta, a privatizovana je 2002. godine kada je kupio niški biznismen Jovica Stefanović Nini sa kojim je, zbog raznih zloupotreba u poslovanju, država raskinula ugovor posle pet godina.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *