Press "Enter" to skip to content

Janković: Znali smo da epidemija nije gotova, ali nismo očekivali ovakav nalet

Imunolog Srđa Janković izjavio je da uvođenje restriktivnijih mera “dolazi u obzir” ukoliko ne budu dale rezultate nove epidemiološke mere koje se od danas primenjuju prvenstveno u Beogradu.

Najavio je da će eventualno ograničavanje rada noćnih klubova i kafića biti razmatrano na sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

“Tu se prelamaju potrebe o kojima vode računa medicinski stručnjaci ali i činjenica da ogroman broj ljudi može ostati bez posla ako životne aktivnosti svedemno na minimum. Svaka država traži način da štiti stanovništvo od virusa a da život ne stoji mesecima ili godinama”, kazao je Janković.

Dodao je da koronavirus prisutan u populaciji ima dovoljan potencijal da naudi građanima.

“Sve vreme smo znali da epidemija nije gotova, bez obzira što smo se s pravom nadali da ćemo tokom leta imati nula slučajeva. Mi se sada nalazimo u drugom naletu prve faze i trenutno smo u četvrtoj nedelji toga, po modelima možemo očekivati da takav talas traje šest do osam nedelja”, kazao je Janković.

Po njegovim rečima, u Srbiji je prethodnih dana više mladih koji su se zarazili što kako je rekao, oslikava i mehanizam zaražavanja.

“To je s jedne strane dobro jer mladi nisu najrizičnija grupa ali u svakoj grupi ima osoba koje su osetljive a da to ne i znaju. Zato ne bih stao iza ideje da treba dopustiti zaražavanje u ime bržeg sticanja kolektvnog imuniteta tako ćemo razbuktati epidemiju i dobiti veći pritisak na zdravstveni sistem. Prečicom ići do kolektivnog imuniteta nije svrsishodno”, ocenio je imunolog.

Dodao je da je struka iznenađena vremenskim okvirom u kom se dogodio novi nalet epidemije.

“Nismo ga još očekivali jer UV zraci i visoka temperatura donekle odmažu virusu, letnje vreme usporava prenošenje, i epidemija je jenjavala pa smo očekivali da će ići prirodnim tokom ali kao što vidimo, nije Srbija jedina zemlja koja ima drugi deo prvog talasa”, dodao je Janković.

Izvor: N1/Beta

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *