fbpx Press "Enter" to skip to content

Jankov: Fašizam je i dalje prisutan u srpskom društvu

Stiče se utisak da je danas 9. maja kada se obeležava “Dan pobede nad fašizmom”  u Srbiji opasnije biti deklarisani antifašista nego nosti fašističke simbole i pevati pesme koje nose fašističku poruku.

Zbog preterane upotrebe same reči i spinovanja fašizam je izgubio značenje koje ima, oni koji zastupaju ideje fašizma kreatori su ove relativizacije, da ako se etiketa fašiste zalepi svima samim tim će izgubiti na značaju.

Umberto Eko je napisao da je “fašizam nastao iz individualne ili socijalne frustracije”, upravo ova rečenica ukazuje na razloge novih srpskih revizionista. Frustracije koje imaju pojedini politički lideri i organizacije koje zastupaju ideje poput one da je četnički pokret bio antifa predstavljaju ozbiljan problem srpskom društvu i trovački deluju na mlade naraštaje.

Društvo je dozvolilo da se skrajnu oni koji su se borili protiv fašizma a da se prostor otvori za društvene delatnike koji zagovaruju Nedićevske ili Ljotićevske ideje, za one koji žele da pregaze migrante i da ih ograde bodljikavim žicama, one koji žele da prekrajaju istorije gradova, menjaju nazive ulica i trgova i na kraju da promene istoriju onako kako njima odgovara.

Moramo se odupreti ovom ludilu, kao društvo smo odgovorni da sprečimo mentalnu tiraniju i spasimo svetlu istoriju za još svetliju budućnost.

Aleksandar Jankov

Zelena stranka

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *