Press "Enter" to skip to content

Izveštaj sa tribine “100 godina od stvaranja Jugoslavije”

U četvrtak je u okviru Media Marketa na sajmu knjiga u Beogradu Novi Optimizam održao drugu po redu tribinu na štandu dnevnog lista „Danas“.

Tribina pod nazivom „100 godina od stvaranja Jugoslavije“ izazvala je ogromnu pažnju posetilaca sajma kao i tribina u sredu.

Na tribini su govorili Branka Prpa, Duško Vujošević, Božo Koprivica, Dragan Popović, Srđan Milošević a moderator je bila Marina Fratucan.

Srđan Milošević smatra da su i prva i druga Jugoslavija bile moderne i ispred svog vremena.

Branka Prpa je izjavila da su narodi Jugoslavije komšije 1300 godina i da živimo jedni pored drugih, takođe Prpa je rekla da je Jugoslavija bila proces da se ovi narodi upoznaju. Jugoslavija nije bila zemlja ona je bila ideal od kog je trebalo stvoriti državu.

Božo Koprivica smatra da ideja Jugoslavije neće umreti dok ima barem jednog Jugoslovena, a ovo potkrepljuje činjenicom da su fašisti ti koju su glavni agitatori protiv ovog verovanja a fašisti su kako tvrdi velike kukavice tako da ideja može opstati jer kukavice uvek možemo pobediti.

Košarkaški stručnjak Duško Vujošević inače poznat i kao veliki Jugosloven kaže da je raspad Jugoslavije doživeo kao lično najveću tragediju u životu, i da je ta država bila maksimum minimuma za veliki svet a sada smo igračka u tuđim rukama. Smatra da jugonostalgija ne može da se poredi danas i pre 15 godina jer se deca vaspitaju da je Jugoslavije kriva za sve.

Opšti utisak govornika je da nismo čuvali ono na čemu se Jugoslavija gradila kao i to da je u Srbiji obračun sa Jugoslavijom automatski obračun sa antifašizmom.

FOTO:Ljiljana Stojaković

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *