Press "Enter" to skip to content

Izborni uslovi i bojkot

Najbolji put do fer i poštenih izbornih uslova je pretnja bojkotom. Preduslov da bojkot uspe je da ga podrži cela opozicija . Učešće kvazi-opozicije koja učestvuje ili je učestvovala u vlasti, koju vlast organizuje finansira i promoviše nije potrebno.Međutim da bi bojkot uspeo zahtevi moraju biti realni a kampanja ozbiljna. Zahteva ne može da bude 42.

Ne može se zahtevati prelazna vlada. To nije realno, jer niko sa vlasti nije dobrovoljno sišao. DJB ima samo 4 zahteva: -da se srede birački spiskovi, -da se omogući fer prisustvo na medijima, -da se omogući snimanje biračkih kutija tokom izbora i tokom brojanja, – da se omogući pristup biračkom materijalu posle izbora na neograničeno vreme. Cilj bojkota je mala zlaznost. Bojkot se može smatrati uspešan ako izlaznost bude ispod 40% ,jer tako formirana republička skupština ne bi imala legitimitet za važne odluke koje joj predstoje.

Iz tog razloga bojkot izbora predstavlja problem i za EU. EU je primarno zainteresovana da buduće odluke skupštine budu legitimne, a ne da izborni uslovi budu fer i pošteni. Pregovori koji su uključivali strain factor (okrugli stolovi) zato nisu doneli ništa u pogledu poboljšanja izbornih uslova, ali su uspeli da podele opoziciju odnosno da odgovore deo opozicije od bojkota.

Gradski odbor DJB Zrenjanin

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *