Press "Enter" to skip to content

Ivan Dević – Zrenjaninski vodonoša u penziji

Pratite nas
Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Dević je bio na čelu JKP „Vodovod i kanalizacija“ od juna 2016. godine u svojstvu vršioca dužnosti direktora, a u decembru iste godine je imenovan za direktora. To je bio sve do juna 2018. godine, kada ga je Skupština grada razrešila sa ove funkcije.

Ideju da se igzradnja fabrike vode za piće zameni uslugom prečišćavanja postojeće vode, građani često u anketama i izjavama za medije vezuju sa Ivanom Devićem.

Dević je, kao pomoćnik gradonačelnika, od samog početka vodio pregovore sa italijanskom firmom “Zillio”, tvrde nezvanični izvori bliski gradskoj upravi. Međutim,i pre ovih pregovora, Dević je bio na čelu radne grupe koja je izradila Elaborat o utvrđivanju modela po kome bi trebalo da se izvede javna nabavka u postupku obezbeđenja pijaće vode u Zrenjaninu.

Elaborat koji je poslužio da se uradi konkursna dokumentacija za ovu javnu nabavku, ali i kasnije ugovor sa “Ziliom”  po mišljenju stručne javnosti ima dosta nelogičnosti. Ono što je prvo primećeno i pojavilo se u javnosti kao veliki problem, jeste činjenica da radna grupa na čelu sa Devićem nije dobro razmotrila Zakone Republike Srbije.  Konstatovano je da sa stanovišta Zakona o javnim nabavkama nema prepreke raspisati nabavku usluge prečišćavanja, alli je problem Zakon o komunalnim delatnostima, koji ova radna grupa uopšte nije razmatrala.

Prema radnoj grupi, procenjena godišnja potrošnja piajće vode u Zrenjaninu iznosi 7 miliona m3. Kasnije smo mogli čuti da je ovaj podatak pogrešan, jer po nekim podacima u poslednjih par godina, JKP “Vodovod i kanalizacija” u svojim godišnjim izveštajima beleži prosečnu potrošnju od oko 4,7miliona m3. Iz ovog podatka je kasnije proistekla cifra od 6,5 miliona m3, kojom se Grad u ugovoru sa fabrikom “Ziliom” obavezao da će potrošiti, odnosno platiti uslugu za tu količinu prečišćene vode, iako potrošnja bude manja.

Dević, koji je u predhodnih par godina u više navrata kategorično davao izjave da se rešavanje pitanja zdrave pijaće vode meri danima, ipak je otišao u penziju, a da taj obećani dan još uvek nije došao. Dević je poslednjih dvadesetak godina kao nestranačka ličnost na račun zrenjaninaca bio na raznim funkcijama, kao i u raznim kombinacijama, čak i do te mere da je pored Kneževića, kao koordinator za oblast privrede opštine Zrenjanin, bio predmet istrage u slučaju “građevinska mafija”.

Gospodin Ivan Dević je danas penzioner, a građani Zrenjanina i dalje nemaju ispravnu pijaću vodu.

Nastaviće se…

Foto:Z1

One Comment

  1. Сремац Сремац мај 28, 2019

    Није могуће да је један човек “крив” што зрењанинци још увек немају здравствено исправну воду за пиће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *