fbpx Press "Enter" to skip to content

ISTRAŽUJEMO – Opozicija, kao takva

Koliko kolona nam je potrebno?

Razgovarali smo sa opozicionarima u Zrenjaninu, postavili smo im pitanje da li njihove organizacije zastupaju stavove “Saveza za Srbiju” ili GI “Zajedno za vodu” odgovore smo dobili, na vama je da ih procenite.

Ovo smo pokrenuli posle saopštenja koje možete pročitati OVDE.

fotografija sa jučerašnje akcije. FOTO: FaceBook printscreen

Stav LSV-a
Liga socijaldemokrata Vojvodine je još pre 9 meseci odlučila sa sa drugim opozicionim partijama i udruženjima građana formira inicijativu “Zajedno za vodu”. Problem pijaće vode u Zrenjaninu je ogroman, a vlast je katastrofalna i nestručna.Dobro je što sama inicijativa postoji i što pokušavamo da ukažemo na greške vlasti, ali i pravce rešavanja problema.Sa druge strane, Savez za Srbiju je grupacija pojedinih političkih stranaka. LSV nije članica tog saveza. Oko pitanja boljeg života u Zrenjaninu opozicija mora da nađe zajednički jezik. Potezi vlasti su katastrofalni i na opoziciji je da bude snažan korektiv.
Naravno, mi smo otvoreni za saradnju sa svima koji žele da Zrenjanin bude sredina u kojoj se dobro i kvalitetno živi.

Narodna stranka

Narodna stranka, kao jedan od osnivača “Saveza za Srbiju” na republičkom nivou, je i među osnivačima lokalne organizacije Saveza za Srbiju-Zrenjanin. Mi smo, gotovo od samog početka, učestvovali i u građanskoj inicijativi “Zajedno za vodu” koja je uspela da građane Zrenjanina obavesti o svim zamešateljstvima koja su se dešavala oko postrojenja za preradu vode. U ovom momentu, SZS ima prioritet u našem radu. Ukoliko se u budućnosti ponovo ukaže prilika za zajedničko delovanje, rado ćemo u tome učestvovati.

Dveri

Dveri su ulaskom u “Savez za Srbiju” jasno deklarisale svoj politički put, mi nismo odustali od učešća u bilo čemu što je dobro za naš grad a voda je nešto što je sigurno neophodno svima nama. Ne možemo više da učestvujemo u toj formi jer ta inicijativa nema političku perspektivu kao takva, dakle mi jemo za saradnju i promovisaćemo ideju o fabrici vode,svakako, ali ne kao članica inicijative za vodu već kao “Savez za Zrenjanin”. Mi pozivamo sve opozicione stranke da se priključe “Savezu za Zrenjanin” jer je on jedina politička budućnost Zrenjanina.

Dosta je bilo

Mi smo osnivači GI “Zajedno za vodu” na naš poziv da zajedno nastupimo u vezi ovog problema su se u martu ove godine odazvali DS,LSV,Dveri i Centar za zaštitu potrošača Begej. Kasnije su se priključili i drugi. Kroz tu inicijativu fokusirani na tu konkretnu temu sproveli smo zajedničke akcije u cilju otkrivanja svih skrivenih činjenica u vezi izgrađenog postrojenja za prečišćavanje vode koje još uvek ne radi. Spremni smo da se kroz ovu ili neku drugu inicijativu zajedno bavimo i drugim lokalnim problemima. DJB nije članica “Saveza za Srbiju”. Sa savezom kao opozicionom grupacijom smo voljni da sarađujemo.

Centar za zaštitu potrošača – BEGEJ

Mi smo članica GI “Zajedno za vodu” i nemamo nikakve veze sa “Savezom za Srbiju”.

SDS

Jedna lista koju bi sačinjavale sve stranke i udruženja iz “Saveza za Srbiju” i GI “Zajedno za vodu”  daje na lokalnom nivou realne šanse da se ova najgora vlast od 90-tih skloni sa grbače naših sugrađana.

Vojvođanska partija

Mi smo od osnivanja GI “Zajedno za vodu” pa do danas deo ove inicijative. Ne zastupamo niti propagiramo “Savez za Srbiju”.

Demokratska stranka

Demokratska stranka zastupa interese građana Zrenjanina i propagira sva dozvoljena sredstva kako bi Zrenjaninci živeli pristojnim životom. U nedemokratskim uslovima sa kakvim se suočavamo danas, saradnja opozicionih partija, udruženja građana i zainteresovanih pojedinaca jeste preduslov za postizanje rezultata.

Sa tim na umu je i nastala inicijativa „Zajedno za vodu“ u martu mesecu, a „Savez za Srbiju – Zrenjanin“ u oktobru. Građanska inicijativa okuplja širu grupu političkih i nepolitičkih organizacija i pojedinaca oko jednog cilja (rešavanja problema pijaće vode u Zrenjaninu), dok je Savez za Srbiju opozicioni blok koji za cilj ima sprovođenje sveobuhvatnih promena (sumiranih u 30 tačaka na republičkom nivou, dok nas predstavljanje programa na lokalnom nivou tek očekuje).

Sve dok takve mogućnosti postoje, Demokratska stranka će se na svim frontovima boriti za bolji život u Zrenjaninu i poziva sve građane da joj se pridruže u toj borbi.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *