fbpx Press "Enter" to skip to content

Intervju sa istoričarima: Zrenjanin Eksplorativa

Šta se desilo u našem gradu pre 20, 50, 100 i 150 godina? Koji su naši poznati sugrađani od značaja ne samo za lokalnu, već i za regionalnu i nacionalnu istoriju? Koje su najčešće greške i zablude u zavičajnoj istoriji Zrenjanina (Bečkereka i Petrovgrada)? – samo su neka od pitanja kojima se bavi zrenjaninska internet-enciklopedija Zrikipedija. Info portal Zrenjanin Danas razgovarao je sa njenim urednicima, okupljenim u udruženju građana (i istoričara) pod nazivom Zrenjanin Eksplorativa. U razgovoru za naš portal, oni govore o svom radu, uređivanju zrenjaninske internet-enciklopedije, realizovanim projektima, ali i budućim planovima i idejama. Pošto bi odgovor svakog od njih ponaosob zauzeo isuviše prostora, to su oni nakon intervjuisanja svakog od njih ponaosob objedinjeni, usaglašeni (što nije lak posao kada je o istoričarima reč) i sažeti napred pod imenom sagovornika Zrenjanin Eksplorativa.

Zrenjanin Danas:Kako ste došli na ideju o Zrikipediji? Šta stoji iza toga?

Zrenjanin Eksplorativa:Zrikipedijaje prvi projekat udruženja građana Zrenjanin Eksplorativa, koje smo osnovali i registrovali u jesen 2013. Da budemo precizniji – 10. septembra 2013. Nas nekolicina istoričara, kolega sa studija, u neformalnim druženjima po završetku studija došli smo na ideju da se organizujemo i radimo na istraživanju i promociji kulturno-istorjiskog nasleđa našeg grada. Tako smo registrovali udruženje pod nazivom Zrenjanin Eksplorativa – Zreksplo. Uporedo sa pripremama za registraciju, započeli smo radove na sajtu zrikipedia.com, Naši članovi su dotle imali iskustva u uređivanju Wikipedije a takođe smo imali prilike da se susretnemo sa sličnim poduhvatima u drugim sredinama.

Zrenjanin Danas: Ko su osnivači Eksplorative?

Zrenjanin Eksplorativa: Osnivači udruženja (i redovni članovi) su Aleksandar Stefanov, Filip Krčmar, Aleksandar Radlovački i Siniša Onjin. Jedan od stalnih saradnika u projektima koje smo do sada radili je Vuk Gurjanov, koji nam pomaže u rešavanju grafičko-dizajnerskih i programerskih problema, pošto su istoričari dosta često „posvađani” sa kompjuterima i informacionim tehnologijama. Tako da se ispomažemo nekako, pa na kraju sve ispadne kako treba.

Zrenjanin Danas:Da li ste radili još nešto, sem Zrikipedije? Kako biste opisali dosadašnji učinak vašeg udruženja?

Zrenjanin Eksplorativa: Zrikipedija je bila samo prvi projekat, koji je i dalje otvoren i koji je poslužio kao baza za sve ostalo što je došlo kasnije. Pored toga, od osnivanja do danas organizovali smo nekoliko izložbi koje su bile usko vezane za prošlost grada. Prva, pod nazivom Zrenjanin nekad i sad kroz fotografije bila je organizovana 2014 godine u Kulturnom centru Zrenjanin. Na istom mestu, povodom obeležavanja 70-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, priredili smo izložbu Antifašistička tradicija u Zrenjaninu, koja je gostovala u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Te godine (2015), istražujući lokalnu graditeljsku baštinu, u Salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin imali smo još jednu postavku pod nazivom Otišlo netragom: Izgubljeno graditeljsko nasleđe Zrenjanina. Njome smo želeli da skrenemo pažnju na radikalne promene vizualnog identiteta koje je grad trpeo i još uvek trpi, istovremeno podsećajući na stare objekte i spomenike kulture koji danas više ne postoje.

Zrenjanin Danas: Da li su izložbe jedini oblik vašeg delovanja? Kako funkcionišete u radu?

Zrenjanin Eksplorativa: U okviru svih ovih dešavanja bilo je i odgovarajućih pratećih aktivnosti (tribina i radionica) i materijala (izložbenih kataloga). Nismo se ograničili samo na izložbe; primera radi, 2015. smo u saradnji sa EuroBanat Internet televizijom započeli rad na pisanju scenarija i snimanju emisija kratkog formata o zavičanoj istoriji Zrenjanina, s tim što su od planiranih deset realizovane samo dve epizode – o Konstantinu Danilu i Trgu Slobode. Što se tiče funkcionisanja, tu smo prilično opušteni i neformalni; ne postoji neki šablon rada po kojim se rukovodimo. Jedino se trudimo da budemo objektivni u skladu sa istoričarskom krilaticom „Sine ira et studio”(bez mržnje i naklonosti – prim. Zrenjanin Danas) i da vodimo računa o važnim jubilejima i godišnjicama važnijih događaja za grad, o ličnostima i događajima na lokalu koji su imali daleko širi značaj.

Zrenjanin Danas: Koliko lokalna sredina prepoznaje ono što radite za ovaj grad i njegovo istorijsko nasleđe?

Zrenjanin Eksplorativa: „Lokalna sredina” je širok pojam.U poslednje vreme smo uglavnom aktivni preko Fejsbuk stranice, koju smo dugo nismo ažurirali; na osnovu raspoložive statistike vidimo da dosta ljudi prati i preuzima naše objave. Reč je uglavnom o kratkim zanimljivostima i crticama iz prošlosti našeg grada. Osim toga, više zrenjaninskih portala, među kojima je odnedavno i Zrenjanin Danas, preuzima naše objave i ubeđeni smo da to stiže do velikog broja naših sugrađana. S druge strane, prošle godine smo uspeli da uz pomoć lokalne samouprave preko projekta obezbedimo domen i hosting za „zrikipediju”, tako da smo sa te strane mirni u nekom narednom periodu, bar do kraja 2019. Komentari na naš rad su uglavnom pozitivni, koliko imamo prilike da vidimo i čujemo.

ZrenjaninDanas: Da li u vašem radu postoji prostora za naklonost nekoj temi, ili istorijskim događajima?

Zrenjanin Eksplorativa: Ne. Nema nikakvih „preferencija” – interesujemo se i obrađujemo teme iz uglavnom svih istorijskih perioda i epoha, bez izuzetka; naravno, onih koji su najviše dostupni u zavičajnoj literaturi koju konsultujemo. S druge strane, trudimo se i da, kako se to kaže, osvetlimo „tamne vilajete” zavičajne istorije i odaberemo one teme iz prošlosti grada koje do danas nisu bile obrađivane, ili bar ne u nekoj velikoj meri.

Zrenjanin Danas: Pomenuli ste izložbu o graditeljskom nasleđu Zrenjanina. Da li smatrate da je kulturno nasleđe Grada ugroženo?

Zrenjanin Eksplorativa: Da.

Zrenjanin Danas: Koji su razlozi za to?

Zrenjanin Eksplorativa: Eh, nemate vi dovoljno prostora na portalu za tu temu…

Zrenjanin Danas:Dobro, možda neki drugi put. Naše čitaoce svakako interesuje i neka druga istorija grada, ona koja je možda zabranjivana, možete li da našim čitaocima približite negi događaj ili priču za koju smatrate da može zadovoljiti ovakve prohteve?

Zrenjanin Eksplorativa: Prema nekom našem iskustvu, ne postoji neka zabranjena istorija grada; postoje određeni periodi istorije koji su, shodno dnevno-političkim potrebama i dominantnim ideologijama, podobni ili nepodobni, ali u suštini, ne postoji dobra ili loša istorija; postoji samo istorija i ono dobro i loše u njoj. Nama je stalo da u našoj obradi istorijskih tema ne samo rasvetlimo manje poznate trenutke iz prošlosti našeg grada, već i da razbijemo iluzije i demistifikujemo pojedine događaje koje postoje a koje se često ponavljaju i pogrešno predstavljaju pogrešno u javnosti.

Zrenjanin Danas: Kao npr.?

Zrenjanin Eksplorativa: Takav je slučaj npr. sa prvim pomenom naziva grada, pošto se dosta često spekuliše sa pravom godinom u kom se on prvi put pominje u pisanim izvorima. Često se mogu čuti urbane legende o ljudima i događajima koje lepo zvuče, a u stvari nemaju baš puno dodirnih tačaka sa realnošću. Tu imate priču o Ajfelovom mostu, koja je široko rasprostranjena, iako most nema veze sa Ajfelom. Slično je i sa legendom o nastanku gradskog pozorišta, u kojoj se jedva može – u tragovima – nazreti zrnce istine. Naše je da – u skladu sa maksimom istoričara sine ira et studio – prikažemo stvari onako kako su se zaista desile. A sad da li će se to nekom svideti ili ne to je već druga stvar.

Zrenjanin Danas:Kakvi su vam dalji planovi, imate li neki cilj kome težite?

Zrenjanin Eksplorativa:Nemamo neki specifičan cilj, prilično smo neformalni u svom delovanju i uglavnom smo aktivni od jednog do drugog konkursa za projekte na koji se javljamo, nekad sa više, nekad sa manje uspeha. Ideja nam ne nedostaje, uvek imamo šta da radimo, jedini problem nam kao i svuda predstavljaju finansije. Ponosni smo na sve ono što smo uradili do sada. Imamo neke planove za naredni period, pored uređivanja FB stranice i sajta Zrikipedije, ali ne bismo da otkrivamo (da se ne ureknemo). U svakom slučaju, ukoliko se nešto pojavi, javnost će biti blagovremenom obaveštena.

Zrenjanin Danas:Na kraju, koja je vaša poruka za druge istraživače koji se iz hobija bave zavičajnom istorijom?

ZrenjaninEksplorativa: Dobro je dok je na nivou hobija. Generalno gledano, od istorije nema hleba.

One Comment

Comments are closed.