fbpx Press "Enter" to skip to content

INTERVJU: Nenad Čanak

Nenad Čanak predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine je odgovarao na naša pitanja.

  • Večita dilema ili sad već mantra koja se vrti čim se pomene LSV je to da vi želite da “otmete” Vojvodinu od matice Srbije ako bi ste mogli , a siguran sam po ko zna koji put objasnite šta je to što “Liga” želi da napravi od Vojvodine?

Priča o vojvođanskom separatizmu je koještarija. To ima svoje korene u devedesetim godinama. Tada su Miloševićevi jurišnici činili sve da unište sve što podseća na Vojvodinu. Tu se isticao Vojvoda Šešelj, koji je svoje delovanje usmerio na poništavanje tradicije zajedničkog života građana naše pokrajine. Mnogi su tada napustili Vojvodinu. Mi smo od početka stali na branik odbrane Vojvodine. Zato smo tučeni, zatvarani, mobilsani… Ali nismo stali. Nemamo nameru da se povlačimo pred “velikim” Srbima, koji su unesrećili Srbe gdegod da su živeli. Priču o separatizmu koriste i danas. Čuli ste nedavno i Sergeja Trifunovića. U čemu se njegov nastup razlikuje od Šešeljevog? Mi se ne bojimo takvih. Njihove reči jesu opasne, ali i mi umemo da kažemo NE!

  • Na koji način je moguće razvijati pokrajinu u smeru jedne razvijene regiju po uzoru na neke zemlje EU, pre svega mislim na poljoprivredu i sve njene grane?

Vojvodina se svesno uništava već 30 godina. Na početku su je razvlastili, potom i opljačkali. I tu se vlasti u Beogradu ne razlikuju mnogo. Vojvodina je do 1989. bila druga po razvijenosti u SFRJ, odmah iza Slovenije, a danas je siromašna regija. Za početak Srbiju treba decentralizovati. Ne sme Beograd biti sve u ovoj državi, na taj način će se ubrzati kreiranje dobrog ambijenta za razvoj. To će ubrzati i naš put ka Evropskoj uniji. Taj put je dug i trnovit, ali će se isplatiti. Nama je tamo mesto. Vojvodina može puno toga da da EU. Posebno u oblasti poljoprivrede. Nažalost, vlasti u Beogradu nikada nisu shvatile da je put u EU najkraći preko Vojvodine. Kada to shvate, a nadam se da hoće, biće mnogo bolje za sve nas.

  • Verovatno da Vas mnogo toga veže za Zrenjanin, molim Vas da date svoj komentar na inicijativu koja je razljutila veliki deo stanovnika ovog grada a tiče se promene njegovog imena, a ujedno i da prokomentarišete “srbovanje” u Vojvodini koje se pojavljuje sa dolaskom na vlast koalicije oko SNS-a?

Ne mislim ništa dobro o ideji da vaš grad promeni ime u Petrovgrad. To nimalo nije dobar predlog. Dolazi iz nacionalističke kuhinje, koja bi da antifašizam zameni nekakvim pravovernim srpstvom. Zrenjanin simbolizuje pobedu nad idejom “krvi i tla”, koja je u smrt odvela milione ljude. Pojedinci se igraju opasnim predlozima i tako unose nemir u Zrenjanin. Drago mi je zato što su građanke i građani Zrenjanina odbranili ime grada. Naravno, moraju i dalje biti oprezni, jer nacionalisti ne miruju. Jaki su i nema opuštanja.

  • Senta, antiratni miting, 1991 – Beograd, subota protesti, 2019 godina. 28 godina mi šetamo, mitingujemo, negodujemo i što bi rekao Nebojša Popov kako smo dospeli dovde?

U Senti, ali i drugim mestima, smo započeli našu antirantnu kampanju. Topovi su tukli a mi smo pokušali da sačuvamo živote naših sugrađana. Ja sam neposredno posle mitinga u Senti nasilno mobilisan i poslat na front. Sve što dolazi kasnije posledica je rastakanja društva koje je započelo 1990.godine. Milošević je pod noge bacio institucije, pa je ulica bila jedino mesto na kojem smo mogli da iskažemo svoje stavove. U Srbiji nikada nije bilo spremnosti da se raskrtsti sa autoritarnom politikom. Ovde demokratija nije nikada zagospodarila. Da budem još precizniji, ona nije jedina igra u dvorištu. Jasno je to i danas. Možda ću zvučati dosadan, ali nama, najzad trebaju institucije. Ulica mora izgubiti prioritet. Razumem ljude koji i danas šetaju, ali mislim da samo dogovor i postizanje konsenzusa u institucijama sistema, može Srbiju povesti na put moderne i demokratske države.

  • Jedan ste od prvih javnih ličnosti iz sveta politike koji se usudio da uđe u neki rijaliti program, kakva poruka koju ste poslali tim činom, koje su bile vaše namere pre ulaska?

Ne mislim da su rijaliti programi najgora stvar u državi. To je samo posledica stvarnosti koju živimo. Mnogo gore je to što u našem društvu nema jasne vizije o dobrim i lošim stvarima. Sistem vrednosti je još ranih devedesetih na scenu instalirao ratne zločince i kriminalce kao heroje. U takvom društvu je celokupna stvarnost rijaliti. Moje kratkotrajnog prisustvo u rijaliti emisiji bio svojevrsan eksperiment. Hteo sam da vidim šta to tera ljude da se predaju javnosti na 24 časa? Da vidim koja je to sila. Ne znam da li sam u tome uspeo, ali sam dosta toga naučio o tom svetu.

  • Ko je kriv za neprestano pojavljivanje organizacija koje baštine ekstremno desničarske ideje čak do fašističkih elemnata, da li mi kao društvo imamo dovoljno svesti o tome i snage da se izborimo sa tim?

Fašizacija našeg društva je problem koji mnogi ne sagledavaju. Bojim se da naša politička elita nije ni svesna kolika opasnost vreba od pobornika ideje “krvi i tla”. Ima ih na svakom koraku. Negiraju zločine, napadaju manjinske i ranjive grupe, šire mržnju… Neki će reći da ih je malo. Da, ali i Hitler je na prvim izborima doživeo debakl. Posle toga je ubio desetine miliona ljudi i Evropu pretvorio u zgarište. Jel moramo i to da doživimo? Nažalost, mnogi u bivšoj Jugoslaviji su osetili šta znači fašizam. Pogledajte zgarišta Srebrenice, Prijedora, Krajine… Zbog toga ćemo i LSV i ja svakodnevno biti na braniku borbe protiv fašizma. Država mora da radi svoj posao. Sa fašistima ne smemo imati milosti. Ako širiš mržnju, ideš u zatvor. Ako nekog pretučeš zbog jezika na kojem govori, ideš dugo u zatvor. Samo tako ćemo pobediti zlo!

  • Opozicija kaže LSV je vlast, vlast ćuti, a šta kaže Nenad Čanak?

Ta priča o pravoj opoziciji je koještarija. Pa, dobar deo tih “pravih” je do nedavno bio u savezu sa Vučićem. Dobar deo njih se u 99% slaže se političkim stavovima SNS. Nema tu nekih ozbiljnijih razlika. Ako želiš da se razlikuješ, onda imaš drugačiju politiku. Pitajte i jedni i druge za ratove devedesetih, zločine, autonomiju Vojvodine, prava manjina.. OdgovorI koje ćete dobiti i od tih “pravi” i od SNS će biti isti. A LSV se razlikuje. Mi već, bezmalo, tri decenije imamo jasnu politiku. Antifašizam, borbu za autonomiju Vojvodine, ljudska prava, evroatlantske integracije, priznavanje kosovske realnosti. Nama i najveći neprijatelji odaju priznanje na principijelnosti. I nastavićemo, pa makar nas napadali i ovi “pravi” i SNS. Svima njima poručujem da kupe ogledalo i pogladaju se.

One Comment

  1. Feri Feri 06/03/2019

    “Mi već, bezmalo, tri decenije imamo jasnu politiku. Antifašizam, borbu za autonomiju Vojvodine, ljudska prava, evroatlantske integracije, priznavanje kosovske realnosti.” Ali za te tri decenije, u Vojvodini je sve gore! Ta “jasna politika” je samo deklarativna! Može, fino, da se živi i od stare slave! Zašto partije u Vojvodini, svih nacionalnosti, koje preferiraju gore navedene vrednosti, ne naprave jednu jaku Vojvođansku koaliciju? Poštujem, što se i on nije, naprasno prisetio, svojih korena i ognjišta, te unovčio pedigre, nego je ipak izabrao da bude Vojvođanin i da mu Vojvodina bude prioritetna, za razliku od, mnogih, na primer, poslanika”Vojvođanskog paora”: Marjana Rističevića.

Comments are closed.