Press "Enter" to skip to content

INTERVJU: Čedomir Čupić

KAKO VIDITE SRBIJU POSLE ALEKSANDRA VUČIĆA?

Vidim Srbiju koja treba prvo da oporavi politički život na način gde će se doneti sistemski zakoni koji će se odnosti na to da bilo koja sledeća vlast ne može da uzurpira, da se naprave zakoni koji će ograničiti mandate, da bude zemlja u kojoj će se vladavina prava utemeljiti i da se institucije oporave. Bez dobrih institucija mi nećemo imati garanciju da smo napravili suštinske promene. Između ostalog, to je primer drugih demokratskih zemalja. Često su u najrazvijenijim demokratijama ljudi, koji konkurišu za visoke političke funkcije, populisti. Međutim, sistem koji funkcioniše suzbija taj populizam. Primer – uredba Donalda Trampa o zabrani ulaska u zemlju građanima šest zemalja. Njemu je jedan regionalni sudija to zaustavio, jer je takav čin protiv Američkog ustava i drugih zakona. Dakle, tu vidimo kako stvarno funkcioniše demokratija, gde niko nije iznad zakona.

KAKVA SU VAŠA OČEKIVANJA OD 13.APRILA KOJI JE NAJAVLJEN KAO DAN “D”?

13. april može da donese jednu naglu promenu u društvu, ako bi se u Beogradu skupilo recimo 200 hiljada ljudi. To je onda najveći parlament koji može da zaseda. Zasedanje tog parlamenta može da ozbiljno dovede u pitanje poziciju Vučića. U ovom slučaju, kada je u pitanju Srbija, glavni problem je čovek koji izlazi iz svojih ustavnih ovlašćenja i zakona. Taj parlament od 200 hiljada ljudi bi mogao da smeni Vučića.

VEROVATNO STE UPOZNATI SA INICIJATIVOM DA ZRENJANIN PROMENI IME, KAKO VI KOMENTARIŠETE TU STVAR I SLIČNE INICIJATIVE KOJE NAPREDNJACI SPROVODE U VOJVODINI?

Taj problem, ako neko hoće da ga rešava na pravi način, može da se reši. Prvo, mislim da to nije uopšte bitan problem, jer ova zemlja ima mnogo većih i složenijih problema. Zrenjanin ima mnogo veće probleme, od toga kako zaposliti ljude, kako oživeti posrnulu privredu u gradu, kako utemeljiti obrazovanje, kako srediti vodu koja je najznačajniji životni resurs, jer bez vode ne možete preživeti! U takvoj situaciji, pitanje pomene imena grada je drugorazredno, ali ako se ono već postavi, može se rešiti samo ako se u toj promeni imena dobija saglasnost svih etničkih grupa i većinskog naroda. Bez takve saglasnosti, ime se ne sme menjati, jer može uneti velike probleme među građanima. Na primer, to ne bi smelo ni da se obavi referendumom, zato što većinski narod na referendumu može da dovede u pitanje mišljenja manjinskih naroda. Ime grada je simbol tog grada, a po tom simbolu se i prepoznaje. On je vrlo značajan, on je znak, a znak ne smete menjati ako nemate saglasnost. Potreban je konsenzus svih grupa koje tu žive, jer je svako drugo menjanje, bez tog konsenzusa, jako opasno.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *