fbpx Press "Enter" to skip to content

INTERVJU: Aleksandar Saša Janković (Instant Karma)

Prošlogodišnji povratak na scenu sastava Instant Karma posle višegodišnje pauze, najava novog albuma pod radnim nazivom “Buda sa krova”, kao i poslednji njihov nastup u zrenjaninskom Lion Pub-u, bili su povod za razgovor sa frontmenom benda Aleksandrom Sašom Jankovićem.

Instant Karma je ponovo aktivna. Ređaju se nastupi i u Zrenjaninu i van njega. Kako publika reaguje na vaš povratak?

Instant Karma je uvek aktivna. Nekad više, nekad manje. Sve zavisi da li u datom trenutku imamo šta da kažemo, jer stvarno ne želimo da tezgarimo i obrćemo iste pesme. Karma nikad nije bila taj tip benda. Jednostavno moraš držati do sebe i raditi to iskreno i bez kompromisa. Plus moraš živeti rokenrol. Poslednjih meseci smo zaređali svirke da bi bili u dodiru sa ljudima najviše zbog novih pesama. Publika reaguje odlično. Iskreno, mislim daYou Tube ima tu puno zasluga. Karmu mnogi sad otkrivaju pa se šokiraju.

Spremate novi album. Šta možemo ovoga puta očekivati? Možeš li nam otkriti neke ekskluzivne detalje o istom?

Novi album se radi već tri meseca. Radni naziv je “Buda sa krova” i ima četrnaest ili petnaest pesama za CD, a nešto manje za vinil, jer ništa bez LP ploče. Mogu samo da kažem da će biti drugačiji od svih Instant Karma albuma. Glupo je ponavljati istu priču. Karma ima razne faze. Iskreno mislim da će “Buda”  biti poseban na svoj način. Postoji pesma “Faraoni” od četrnaest minuta, možda i najbolja, naravno bar pet rokenrol hitova, a verovatno i jedan cover ali na naš način. Karma je uvek poštovala neke ljude koji su puno uradili za muziku. Tako im odajemo naš respekt.

Postoji nekoliko faza u vašem postojanju od sredine osamdesetih godina do danas. Kako bi ti podelio etape razvoja Karme?

Počeli smo sa petnaest godina kao klinci iz škole. U početku smo se tražili ali uvek pravili svoju muziku. Brzo smo postali lokalna atrakcija. Usledio je singl “Dim nad gradom” iz 1987. godine. Prvi album snimljen je u Ljubljani iste godine i non-stop smo svirali. Godine 1988. smo na Akademiji snimili drugi “No.2”. Tu su bile i razne kompilacije i EP ploče. Bila su to dobra vremena a mi smo bili deca i to ja zovem naša pank/rokenrol faza. Zatim se u naš život pojavio i rhythm and blues. Decembra 1990. godine izlazi album “Deset godina pre” i počinje ludilo. Na žalost, sa ludilom došao je i rat. Cela druga faza rhythm and bluesa je završena 1994. godine sa jednim od najboljih live albuma po kritici – “Kako ubiti oktopoda?” Došlo je vreme za promene i tako nastaje “Dan za danom”. Karma eksperimentište sa kantrijem, snima pop pesme ali u najboljoj tradiciji Kinksa. Sarađuje sa Zoranom Ćirićem, pa čak i snima prvu baladu “Ona dolazi” koja je možda i najbolja na ploči. Neki fanovi su bili besni. Ipak danas album “Dan za danom” spada u bolje u katalogu Karme. Zatim počinje novo ludilo brit-popa, a mi dajemo odgovor sa vojvođanskim popom i album “Blum!” iz 1998. godine. Verovatno je imao najviše hit singlova. Zatim opet dolazi rat. Naš odgovor je bio “3×3 (War Sessions) koji je i snimljen za vreme bombardovanja. Žestok i agresivan. Ulazimo u 21. vek i Karma snima album “Metamorfozu” 2001. godine, verovatno najbolji i najozbiljniji album do tada. Novi zvuk nove ideje, dugo snimanje i dobre pesme dali su zaista pravu metamorfozu. Sledi “Guru” koji ima sličnu priču i malo hindu uticaja i veliki hit pesmu “Guru”. Godine 2005. dolazi do tragedije. Bubnjar Branislav Mazalica umire i bend se raspušta. Tek 2007. godine posle izuzetnog nastupa EXIT-u, Karma se vraća.Početkom 2009. godine izlazi album “Sve je u redu samo krvarim”, koji je bio povratak korenima i prilično žestok i politički obojen u crveno. Posle godinu ili dve svirki, bend uzima pauzu. Godine 2014. pojavio se singl “Prijatelj” koji je izazvao šok kao psihodelični eksperiment, a 2015. godine singl “Pre možda dan ili dva” koji spada u bolje Karmine pesme i na kraju 2016. godine album “Prljava super prevara (Blues Sessions),live album skupljan sa session proba od 1999-2015. i koji daje svakoj pesmi potpuno drugu dimenziju. Kraj. Sledi nova faza.

Reci nam nešto o novoj postavi Karme i predstavi našim čitaocima nove članove benda. Kako je došlo do saradnje?

Nova Karma oko nas! Saša Koso je od početka sa mnom kao gitarista i kompozitor. Branislav Kokora je skoro deset godina u Karmi. Naravno, lako smo se skontali, jer Koki je 100% rokenrol i živi za to. Nebojša Neša Durmanović je pre dve godine došao iz sastava Oružjem protivu otmičara u Karmu i po meni nema boljeg u gradu a i šire. Doneo je Karmi energiju i novi zvuk, kao i Ćime (Uroš Stanković), koji je magično odsvirao bas na albumu.

Na zrenjaninskoj sceni ste već dosta dugo, a vaše ime je odjeknulo i mnogo šire. Kako ti deluje zrenjaninska scena danas u odnosu na vreme kada ste vi počinjali? Koliko je ona vidljiva u kontekstu domaće scene uopšte, a onda i šire? Bendova, reklo bi se, ima. Šta nedostaje?

Zrenjaninska scena već dugo ne postoji. Postojala je devedesetih uz pomoć Đoke Vojnovića, Zelenog Zvona i mnogih drugih ljudi. Žao mi je što danas mladi ljudi, umesto da stvaraju svoje pesme i bore se za svoje mesto, idu putem cover bendova i zato imamo prazninu veliku, ali nade uvek ima.

Kada bi morao da se odlučiš za pet ploča koje su ključno uticale na tebe, koje bi to bile? Ima li nečeg novog što je izašlo, a da je zavredelo tvoju pažnju?

Uh! Pet je jako malo. Uglavnom istražujem stare bluz majstore, muziku šezdesetih. Što se tiče nove muzike, retko šta uhvatim zanimljivo, ali nađe se. Listu ne mogu da pravim bez bar dvadeset albuma, a i ne volim liste.

Ne krijete svoja ideološka ubeđenja. Koliko su ona važan sastojak onoga što Karma ima da poruči kroz svoju muziku? Kako ocenjuješ situaciju u društvu danas i veruješ li da “crvena kiša” može opet da padne?

Karma je uvek imala poruku i svoj stav o svemu. Ne možeš se baviti muzikom i biti isključen iz svega. Ne možeš se bavati rokenrolom, a da se ne boriš za pravdu, jednokost i slobodu. Znam da će neko reći da su to izlizane fore, ali bez njih mi smo gotovi kao društvo. Ljudi danas trpe nepravdu svuda. Strah vlada, a novac rešava sve. Tužno je to. Ali ja ipak verujem da će lanci pući i ovaj sistem, gde vlada mali procenat bogatih, nestati zauvek. Crvena kiša će pasti i oprati moj, tvoj, njihov grad, jer čovek ne može da živi u strahu. Rođen je da bude slobodan.

Zahvaljujem na razgovoru za portal “Zrenjanin Danas”. U ime redakcije želim vam sve najbolje u daljem radu! Poslednje reči su tvoje.

Jedina poruka je da mislite svojom glavom, borite se za sebe i za svog komšiju, sestru, brata, druga i budite svoji! Manite se glupih vođa i mržnje. Na kraju ljubav uvek pobeđuje. I slušajte dobru muziku ona je pravi lek za stres.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *