fbpx Press "Enter" to skip to content

Igor Čoko – dokumentarni fotograf

Igor Čoko je dokumentarni fotograf, rođen u Kninu 1975. godine. Poslednjih 25 godina živi i stvara u Beogradu. Iz perspektive vizuelnog antropologa, dokumentuje život ulice i stigmatizovanih grupa.

Pripremila:Ljiljana Stojaković

Njegov rad je baziran na istraživačkom i društveno angažovanom višegodišnjem dokumentarističkom pristupu temama kojima se bavi. Autor je knjiga fotografija “Subverzivna estetika ulice – Prizori raskošne stvarnosti”, “Iza rešetaka – Život osuđenika iz Okružnog zatvora u Beogradu” i “Karaburma moj geto” koja je njegovo najnovije izdanje. Iza sebe ima 21 autorsku samostalnu izložbu, 20 održanih predavanja i narativnih vođenja kroz fotografski rad te učešće na preko 20 grupnih izložbi. Izlagao je u Milanu, Torinu, Strazburu, Glazgovu, San Dijegu, Geteborgu, Valjadolidu, Hamburgu, Parizu, Lisabonu, Firu i u državama na prostoru bivše Jugoslavije. Radovi su mu objavljivani na vodećim svetskim fotografskim i društvenim portalima i medijima.
Serijal “Karaburma moj geto”, kao i “Iza rešetaka” dobitnici su nagrade “Pres foto Srbija” za 2017. i 2018. godinu u kategoriji “Život reportaža” , a foto esej iz serijala “Karaburma” objavljena je u prošlogodišnjem, petom izdanju knjige “World Street Photography”. Igorove autorske knjige nalaze se i u fundusu biblioteke fondacije Hazelblad u Geteborgu.Njegov najnoviji rad “Karaburma moj geto” bavi se uličnom i socijalnom estetikom beogradskog naselja koga zovu i “Mala Kolumbija” i “Beogradski Bronks”.

“Mnoge stvari vjerovatno ne izgledaju onako kako želimo da ih vidimo. Ili nam ne odgovara da ih predstavimo onakve kakve jesu. Često puta sirove, brutalne, na ivici. Ali životne, neposredne i istinite. Dobrodošli u Karaburmu. Kraj nemirnog duha i dobrih ljudi. Mjesto živopisnih krajnosti, čiju sam uličnu i socijalnu estetiku dokumentovao tokom proteklih pet godina.”, kaže autor o serijalu.

Njegove foto eseje i e book izdanja možete pogledati i čitati na www.igorcoko.net

IGOR ČOKO – Hard boiled stories


Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *