fbpx Press "Enter" to skip to content

Glumica Mira Banjac sinoć otvorila Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

Glumica Mira Banjac sinoć je u zrenjaninskom Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” otvorila 71. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, a koji će trajati do 11. aprila.

U sklopu pratećeg programa u Savremenoj galeriji otvorena je i izložba “Lica Mire Banjac”, autora Zorana Maksimovića.

Mira Banjac kazala je da je za nju izuzetna čast i zadovoljstvo biti u Zrenjaninu, posebno jer je na festivalu vojvođanskih pozorišta primila svoje prvo značajnije priznanje, a koje joj je uručio Todor Manojlović.

Vršilac dužnosti direktora zrenjaninskog pozorišta Dejan Karlečik kazao je da je Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine od svojih prvih godina do danas jedino u Zrenjaninu bio organizovan više od tri godine zaredom.

“Razlog tome je spremnost pozorišta da bude domaćin, žeđ naše publike za dobrim pozorištem, ali i rešenost Grada Zrenjanina, osnivača našeg pozorišta da unapredi svoju kulturnu ponudu i postane centar pozorišnog života svakoga aprila” rekao je Karlečik.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac se u ime Grada Zrenjanina zahvalio Narodnom pozoritu “Toša Jovanović” jer, kako je naveo, 25. put organizuje ovaj najstariji pozorišni festival u regionu.

Prve večeri izvedena je drama na mađarskom “Živi pesak” Narodnog pozorišta Subotica.
Inače,

Ovogodišnji 71. festival održava se pod sloganom „Sve pozorišne mašine – priče, slike, afekti, a selektor dr Vlatko Ilić profesor FDU iz Beograda odabrao je devet predstava među kojima i tri dečija komada.