Press "Enter" to skip to content

Gde je zrenjaninski koncertni klavir?

Zrenjanin je grad koji je decenijama važio za grad u kom je kultura bila na visokom nivou.

Veliki je broj umetnika i ličnosti iz kulture koji su poreklom ili su neki deo svoje karijere i stvaralaštva ostvarili, odnosno ostavili u amanet Zrenjaninu i njegovim stanovnicima.

Danas je kultura u gradu na Begeju u stanju koje je, na žalost, slika i stanja kulture u celoj državi – veoma loša, teška. Pre svega, teška materijalna situacija u društvu je dovela do toga da su budžeti za kulturu poslednja stavka koja se popunjava, po principu šta ostane.

Svedoci smo skorašnjeg koncerta Kemala Gekića, svetski priznatog i poznatog pijaniste, koji je nastupio u Zrenjaninu nakon tri decenije, na sceni Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”.

Činjenica da grad koji ima ogromno kulturno nasleđe i veliki potencijal, čemu u prilog ide ne tako mali broj talentovane dece u, pre svega, muzičkoj školi, ali i van nje, ozbiljan rad sa talentovanom decom je nešto čime zrenjaninci treba da se ponose. Međutim, Zrenjanin ima samo jedan koncertni klavir, i to u muzičkoj školi, koji je namenjen potrebama ove institucije i njenim đacima.

Na veličanstvenom događaju, kakav je koncert Gekića, mogli smo videti prelep koncertni klavir koji je specijalno za ovu priliku, ili bilo koju drugu, donet iz Novog Sada. Pitanje koje se nameće, ali i koje postavljaju kulturni radnici, jeste zašto grad ne odvoji sredstva i kupi klavir koji će zasigurno imato ko da svira, kad uzmemo u obzir sve zrenjaninske talente koji se tek ostvaruju, ali i mogućnost da neko ko je priznat u Evropi i svetu oseti potrebu da dođe u Zrenjanin i pokaže domaćoj publici svoj raskošni talenat.

Takođe, bitno je napomenuti, iako nema direktno veze sa pričom, činjenicu da hor muzičke škole zarad promocija grada i gradske dece mora po principu “od vrata, do vrata” da skuplja novac kako bi otišao na takmičenje na kojem će svakako u najboljem mogućem svetlu predstaviti naš grad.

One Comment

  1. Nikola Nikola 10 јуна, 2019

    Najbitnije je da Beograd ima fontanu koja peva, dok Zrenjanin nema koncertni klavir. Jadno i žalosno za grad koji je izrodio toliko muzičkih talenata, svirača i pevača. Najsvežije je svakako sramno ponašanje vlasti u vezi finansiranja hora za put u Italiju. Ne mogu da shvatim da toliko novca nije bilo u budžetu grada a ima ga za koješta a što nije kultura i umetnost. Ne čudi me to mnogo, kada pogledate strukturu vlasti biće vam sve jasno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *