fbpx Press "Enter" to skip to content

Galaksija – računar koji je odbio da umre

U leto 1983. godine Voja Antonić je na godišnjem odmoru razvio prvi jugoslovenski kompjuter koji je nazvan Galaksija. Pronalazač Antonić prilikom razvijanja ideje i sklapanja računara nije imao nikakvu pomoć u vidu literature ili kolega, već je ovo uradio potpuno samostalno.

O ovom poduhvatu koji je označio početak tehnološke ere u Jugoslaviji trenutno se snima dokumentarni film koji nosi naziv Galaksija-računar koji je odbio da umre!, producenta Aleksandra Marića i režisera Vukašina Živaljevića.

Međutim, zbog epidemije koronavirusa, ali i nedostatka finansijskih sredstava, snimanje filma je prekinuto. Nedostatak sredstava za jedan tehnološki projekat koji je veoma značajan ne samo za Srbiju, već i za region je, moglo bi se reći, začudilo. Razlog tome je saznanje da su ovakve kompanije uglavnom na dominantnim pozicijama na listama onih koje najviše zarađuju.

Tehnološke kompanije o tehnološkom filmu – ćute!

Za tim koji se bavi kreiranjem dokumentarca ovo je bilo veoma neočekivano.

Prema rečima producenta Marića, zbog legendarnosti Galaksije, očekivalo se da će gotovo sve IT i tehnološke kompanie hteti da učestvuju.

“Mislili smo da nećemo moći da se odbranimo od želje svih da učestvuju. Ispostavilo se da smo mi našli neke kompanije koje su htele da nas finansiraju, ali su kasnije počele da odustaju jer su videle na Tviteru da je Voja Antonić protiv sadašnje vlasti i da i ja imam otporašku prošlost“, rekao je producent filma Aleksandar Marić.

Kako navodi, Galaksija ima kultni značaj i to je veliki prasak računara u Jugoslaviji, te da je upravo to razlog zašto se dokumentarac i snima, međutim, nijedna IT kompanija u Srbiji nije želela da učestvuje u njegovoj realizaciji.

Ispostavilo se da nijedna IT kompanija u Srbiji nije htela da pomogne snimanje ovog filma. Film se snima zahvaljujući donacijama fizičkih lica iz Srbije, iz Nemačke, iz Kanade, Australije i drugih zemalja. Dakle, skoro pa bizarno da su Amerikanci, Nemci, Kanađani, Australijanci pa čak i Tajlanđani prepoznali značaj ovog filma, a da nijedna IT kompanija sa sedištem u Srbiji nije smogla hrabrosti da minimalno učestvuje u realizaciji ovog filma“, kaže Marić.

Kako se navodi na zvaničnoj Fejsbuk stranici, iz tog razloga je pokrenuta kampanja na portalu na kom je moguće donirati Crowd Supply “kako bi se u našem poslednjem pokušaju da obezbedimo sredstva za završetak filma obratili upravo vama”

Prema rečima autorskog tima, premijera filma očekuje se na jesen iduće godine.

Izvor: MediaMarketing

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *