fbpx Press "Enter" to skip to content

Festival tradicionalnih instrumenata “Rog Banata”

U subotu, 13. novembra 2021. godine, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održan Festival tradicionalnih instrumenata “Rog Banata” koji već treću godinu za redom organizuje Udruženje građana “Banatske Gajde” iz Zrenjanina.

Kako je iz Narodnog muzeja najavljeno, cilj festivala je predstavljanje izvornih instrumenata u svom originalnom obliku. Za odabir učesnika najvažnija je izvornost kako u muziciranju, tako i u samom nastupu (nošnji). Iz tog razloga svake godine festival isprati i stručna javnost, redovni gosti su profesori sa fakulteta u Beogradu i Novom Sadu i stručni saradnici SANU. Festival ima i edukativni karakter, pošto je pored sviranja deo programa i teorijsko predstavljanje instrumenata (karakteristike, način izrade, namena).

Festival je međunarodni, a ove godine u fokusu je Makedonija. Dolaze učenici i profesori iz Državnog muzičko-baletskog centra „Ilija Nikolovski – Luj“ u Skoplju, odsek za tradicionalnu muziku i igru. Publika će imati priliku i da se upozna sa više tradicionalnih mađarskih, rumunskih i rusinskih instrumenata. Naravno, biće predstavljeni i srpski instumenti, na prvom mestu troglasne vojvođanske gajde.

Udruženje građana „Banatske Gajde“ iz Zrenjanina već dugi niz godina radi na edukaciji i promociji narodnog stvaralaštva Srbije, sa posebnim naglaskom na Banat. U okviru ovog Udruženja postoji i izvorna pevačka grupa „Seferini“ koja neguje izvornu pesmu Srba starosedelaca Banata. U okviru svog rada Udruženje organizuje radionice na koje dolaze studenti sa etnomuzikoloških smerova Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda i Novog Sada.
Pokrovitelj festivala je Grad Zrenjanin.