fbpx Press "Enter" to skip to content

FABRIKA RADI, VODA I DALJE NEISPRAVNA

Sredinom decembra svi lokalni mediji su preneli da je postrojenje za prečišćavanje vode pušteno u probni rad. Probni rad podrazumeva da su se stekli uslovi za tehnički prijem ovog postrojenja.

Iz tog razloga uputili smo nekoliko zvaničnih pitanja gradskoj vlasti u vezi sastava komisije za tehnički prijem, i mešovite komisije koja treba da isprati sva ugovorena merenja, a koja bi po ugovoru trebala da bude sastavljena od predstavnika naručioca tj. Grada i izvođača usluge Sinerteka (Synertech d.o.o.). Pošto nam je ova druga komisija mnogo važnija, predložili smo da jedan član ove komisiju u ime grada bude jedan od najeminetnijih stručnjaka iz ove oblasti Prof. Dr. Božo Dalmacija.

Do danas nismo dobili nikakav odgovor. Uporedo sa probnim radom trebalo je da krenu svakodnevna ispitivanja kvaliteta prerađene vode na osnovu kojih bi, ako sve bude kako treba, trebalo da bude ukinuta zabrana korišćenja vode iz vodovoda za piće. Rekli smo da će postojati pritisci da uzorci vode budu ispravni, te da verujemo u stručnost i nepristrasnod Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, ali da ćemo ipak i mi nezavisno ispitivati vodu i da ćemo rezultate objaviti. Vodu smo nosili na ispitivanje nekoliko puta od 27.12.2018. do 25.01.2019. u Institut za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu, gde su uzorci ispitivani u akreditovanoj laboratoriji. Prvo smo vršili osnovna ispitivanja a zatim dodatna na Natrijum, Bor i Arsen. Uzorci su označeni kao neispravni. Ono što posebno zabrinjava da je zadnji uzorak uzet 25,01,2019. bio najgori. Dakle umesto da se kvalitet vode popravlja on je bivao gori. Na tom zadnjem uzorku koncentracija Bora je iznad dozvoljene, a Arsena više nego duplo veća od dozvoljene.

Zaklučci koje smo izvukli: Kvalitet vode zavisi od mesta i vremena uzorkovanja. Možda može da se postigne zadovoljavajući kvalitet vode na primopredajinom mestu (fabrika/vodovodna mreža) što je uslov za početak prodaje, ali smo sasvim sigurno daleko od kvaliteta vode na točećim mestima u našim domaćinstvima što je uslov da se ukine zabrana.Kopije izveštaja analiza su uz ovo saopštenje predati redakciji.

POSLEDNJE ISPITIVANJE – 25.01.2019

Inicijativa Zajedno za vodu Zrenjanin

2 Comments

  1. miko miko 5 фебруара, 2019

    Tacno se primeti kako poslednjih dana voda sve intenzivnije mirise na nekakvu hemiju i ostavlja crvene tragove u susilici za posudje. Da li je moguce da tokom transporta kroz cevi menja neke hemijske osobine? Neverovatno je da o tome, osim vas i Danasa, niko vise ne pise.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *