fbpx Press "Enter" to skip to content

Dunav “presušio” ribom a “obogaćen” zagađenjima

JP „Vode Vojvodine su odpočele godišnju akciju poribljavanja i obnove ribljeg fonda.

Udruženje sportskih ribolovaca „Dunav“ u Sremskim Karlovcima ove godine obeležava 70 godina postojanja, a njegov predsednik Vlado Čolić govorio je o stanju ribljeg fonda nekada i danas za Radio Novi Sad.

Predsednik udruženja Ćolič kaže da je situacija sa Dunavom loša i obrazlaže Ćolić.

“Krajnje je vreme da se postave prečistači, da se prestane sa zagađenjem pesticidima i drugim hemijskim sredstvima i plastikom” rekao je Čolić.

J”a sedam dana idem da pecam i nikako da mi “zapeca” neka bela riba, tu gde je nekad u Karlovcima bio pravi majdan šarana, somova, smuđeva” vajka se ribar.

Problem je industrija, zapravo svest ljudi o tome da je voda izvor života.

“Ovog juna ćemo, ako boleština dopusti, dovesti po deseti put decu iz svih krajeva Vojvodine u Školu ribolova u želji da decu dovedemo na reku” kaže Čolić. Mišljenja je da osim roditelja i škola treba da se pozabavi ovom temom.

“Doživeo sam da sretnem decu u nižim razredima osnovne škole koja žive par stotima metara od Dunava a da nisu bila da je vide a to je nedopustivo” čudi se ribolovac Čolić.

Studenti ekološkog pokreta pomažu u organizovanju škole ribolova i kroz predavanja o reci i ribolovu, vožnju čamcem i pecanje, kao i poklone (majice, kape i slično) i zahvalnice, žele da ih privuku reci i ribolovu.

Deca mogu da se jave na telefon 881042 i raspitaju o svemu.

Ove godine Udruženje ribolovaca slavi punih 70 godina postojanja i aktivnog delovanja.

Vode Vojvodine najavljuju puštanje 14 tona mlađi u Dunav kod Sremskih Karlovaca i na ostalim mestima.

To je, po rečima ribara, samo slamka spasa s obzirom na trenutnu situaciju ribljeg fonda u reci. “Pravo je, kaže kad se riba s proleća izmresti u ritovima ali nema šta da ode u njih”.

Ipak, kaže, te količine su značajne i daju im obavezu da ih sačuvaju.

Naravno, prisutan je dugogodišnji problem krivolova jer i kad uhvate ribokradice, kazne su simbolične, zaključio je Čolić u izjavi za RTV.

Preuzeto: RTV

Comments are closed.