Press "Enter" to skip to content

DSS: „METLA“ MORA DA RADI

Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Suprotno obećanjima, i dalje nemamo zdravu pijaću vodu, pa značajan deo kućnog budžeta trošimo na flaširanu vodu kako bi sačuvali zdravlje porodice, a pre svih, dece. Šta je sa obećanjima premijerke Ane Brnabić da će u julu zrenjaninci dobiti zdravu vodu? Šta je sa obećanjem investitora gospodina Obradovića da “ako do kraja oktobra ne poteče zdrava pijaća voda razlupaću fabriku čekićem”? Postoji li odgovornost za datu javnu reč? Za neispunjena obećanja, ostavka je obavezni moralni čin u uređenim državama. Građani su žrtve, prinuđeni da trpe neznanje, laž i bahatost. Nažalost, od nezdravog vazduha i nesnosnog smrada Kafilerije ne možemo da se zaštitimo, a vlast ništa ne preduzima.


DSS godinama ukazuje na ovaj veliki ekološko-komunalni problem. Prikupljali smo potpise nezadovoljnih građana sa ciljem da se problem reši. Jedino vidimo nemoć nadležnih inspekcija, sudova, lokalne vlasti i njihov manjak želje da zrenjaninci ostvare osnovno ljudsko pravo – pravo na zdrav život.


Privredni sud je 19.11.2018. godine doneo presudu i zabranio firmi “Prekon” preradu životinjskog otpada u naredne tri godine ukoliko ne ugradi potrebne filtere. Kafilerija i dalje radi! Odluka Privrednog apelacionog suda od pre nekoliko dana da poništi Odluku zrenjaninskog privrednog suda, pokazuje sav apsurd stanja u društvu. Vera građana u institucije iz dana u dan ubrzano se gubi. Važno je da “Prekon” nesmetano da radi i Matijević ubira profit, a to što se “gušimo” u smradu i trujemo amonijakom, vodonik sulfidom i akroleinom, za ovu vlast nije važno, jer Srbija i onako, baš zaslugom te vlasti, ubrzano postaje „zemlja staraca“.


Letos, 25. jula, direktor “Prekona” Slavko Popović izjavio je: “Nema dokaza odakle potiču mirisi sem subjektivnih izjava svedoka”, a zatim: “Kafilerija će raditi dok Apelacioni sud ne donese odluku po žalbi koju su podneli na odluku Privrednog suda u Zrenjaninu”. Inspekcija za zaštitu životne sredine grada kaže da je sve u redu jer “zakon nije propisao merenje neprijatnih mirisa”. Na protestnoj tribini u MZ „Dositej Obradović“ održanoj 7.septembra, pomoćnik gradonačelnika, a ujedno i predsednik Saveta te MZ, g. Duško Radišić, obećao je brzo rešenje ovog problema, koje u krajnjoj meri može dovesti i do izmeštanja kafilerije. Sada je jasno da je ta izjava bila samo u cilju zavaravanja građana i smirivanja tenzija. Očigledno je da vlast i sve njene službe i organi ne rade u interesu građana, već u interesu tuđeg profita, po cenu kršenja zakona i propisa.
Građanima Zrenjanina ne preostaje ništa drugo nego da se organizuju i nešto preduzmu. Gradski odbor DSS Zrenjanin pita da li je jedno od rešenja blokada “Prekona” od strane građana ili možda bojkot svih Matijevićevih maloprodajnih objekata. kao vid borbe dok se ovaj problem ne reši i naša deca normalno prodišu i žive kako dolikuje u 21. veku.


Očigledno, neophodno je generalno čišćenje svih institucija od nagomilanih problema: korupcije, javašluka, neodgovornosti, bahatosti i neznanja. „Građani, metlu u ruke!“ osnovna je poruka sa osnivačke tribine pokreta „Metla 2020“.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *