fbpx Press "Enter" to skip to content

Dr Kon o maskama: Kako da ih nosimo da bismo bili 99 odsto zaštićeni i koliko često treba da ih menjamo

Vanredne situacije su u velikom broju gradova. Jasno je da je situacija i zdravstveni sistem prenapregnut, pod velikom tenzijom i preduzima se sve ono što je neophodno. Svako još uvek ima svoje mesto za lečenje, svako može da bude primljen, samo treba mnogo strpljenja na svim nivoima – rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon gostujući u jutarnjem programu na televiziji Pink.

O donošenju nove mere i nošenju maske na teritoriji cele Srbije, dr Kon je rekao da je cilj prevencija odnosno da se spreči dalje širenje virusa.

Ne možete tačno znati da li će neko putovati i doneti virus iz jednog mesta u drugo. Treba podržavati nošenje maske. Tretiralo se kao taktički način rešavanja situacije, ali u ovakvim prilikama to maltene postaje čitava strategija, onda nema šale više sa tim.

On je još jednom istakao koliko je važno nošenje maske za sprečavanje širenja virusa.

Pogotovo ovi koji su stariji od 65 godina i hronični bolesnici, jer tako štite sebe. U ovoj situaciji kada je virus u cirkulaciji, jedini ispravni način koji obezbeđuje da se 100 puta smanji prenošenje je da svi nose maske. Ako ne znamo tačno ko je zarazan onda jednostavno je to jedini način. Ako nose samo hronični bolesnici i stariji od 65 sebe će štititi samo 30 odsto. Ako masku nosi onaj ko nosi virus onda je zaštita 95 odsto, a ako i jedni i drugi nose, onda je zaštita 99 odsto, jer ne može biti 100 – rekao je dr Kon i istakao da je potrebno da se maska menja redovno, na dva sata zbog ovlaživanja.

Mogu da se nose i platnene maske koje se peru. Koliko dugo će vas maska štititi zavisi od brzine vlaženja, a obično je to 2 sata. Ako koristite pa skidate, onda vas štiti dva sata efektivno. To bi trebalo često menjati, ali to važi za one koji su u neprekidnom korišćenju. Normalno, masku ne moramo da koristimo kod kuće ili u svom autu, ali taksisti moraju da koriste – naglasio je Kon.

Izvor: Blic

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *