fbpx Press "Enter" to skip to content

Donosimo veliko istraživanje Miloša Popovića povodom 100 godina Jugoslavije

Povodom 100 godina od kraja I. sv. rata i stvaranja Kraljevine SHS napravio sam nekoliko mapa o prvoj Jugoslaviji.


Prva je rodna ravnoteža Kraljevine Jugoslavije po srezovima a prema popisu iz 1931.

Mapa pokazuje da je najviše kuća bilo u severnoj i centralnoj Srbiji,kao i u okolini Beograda i Zagreba.

Mapa Kraljevine Jugoslavije prema religijskoj većini po srezu.Jezička struktura Kraljevine Jugoslavije po srezovima.

Gustina domaćinstava pri čemu je jedna tačka 100 domaćinstava. Dominiraju Beograd i Zagreb.

nepismenost u Kraljevini Jugoslaviji. Oblasti koje su bile duže pod otomanskom vlašću imale su veću, dok one pod austrijskom manju nepismenost.

udeo zaposlenih u industriji je bio veoma nizak (medijana 6%, srednja vrednost 8%). Najviše u Laškom (45%) i Radovljici (41%). U Beogradu32%, a u Zagrebu 31%.

udeo žena u broju zaposlenih u procentima po srezu.

visoka koncentracija dece i tinejdžera širom zemlje. U gradovima do izražaja dolazi i populacija u 20/30-tim i 40/50-tim.

Zaposlenost u Kraljevini Jugoslaviji. Nažalost, ne postoji kategorija 15-19 godina pa sam uključio grupu 11-19 godina. Stvarna zaposlenost je stoga bila viša za koji procenat.

Prvi parlamentarni izbori nakon ukidanja diktature održani su 5.5.1935. Izlaznost je bila 73%. Prilično niska u Sloveniji i zap. Makedoniji,a znatno viša u Hercegovini, Raškoj, zap. Srbiji i Slavoniji.

Glavni konkurenti bili su Bogoljub Jevtić ispred vladine liste i Vlatko Maček ispred ujedinjene opozicije. Jevtićeva lista je osvojila 303 od 370 mandata, dok je Mačekova uzela 67 mesta.

Mačekova lista je dobro prošla u Zagrebu, Dalmaciji, Hercegovini i Slavoniji. Jevtić je osvojio ostatak zemlje u savezu sa Slovenačkom narodnom strankom i Jug. muslimanskom organizacijom. Federalizacija je pretrpela poraz.

Udeo državnih službenika, slobodnih zanimanja i vojnika u radnoj snazi. Prosečan udeo ~3%. Najviše u Kotoru (26%), Beogradu (20%), Štipu(17,7%) i Sarajevu (17%).

Na zadnjim izborima 1938. opozicija pod vođstvom Mačeka pobeđuje u još više srezova ali JRZ osvaja vlast razlikom od 200.000 glasova. Većina Crne Gore je po prvi (i za sada jedini) put glasala za opoziciju.

Iako je osvojio više glasova nego 1935, Maček je ostao kratak za 200.000glasova. Stojadinović je osvojio glasove etničkih manjina, pre svega nemačke, čijim je liderima Hitler naredio da glasaju za vladinu listu

Dominantno zanimanje u Kraljevini Jugoslaviji bila je poljoprivreda. Zaposleni u industriji su dolazili iz većih gradova. Bokokotorski srez je pun “drugih” ili “neodređenih” zanimanja.

Miloš Popović je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a master i doktorske studije je završio na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti.

Deo istraživačkog tima BCBP bio je od novembra 2016. do aprila 2017. godine, kao stipendista Tink tenk programa za razvoj mladih istraživača Fonda za otvoreno društvo.

Angažovan je i konsultant za Kolumbija univerzitet u Njujorku na Minerva projektu o američko-kineskom rivalstvu u oblasti kulturnog uticaja. Pre BCBP, radio je kao gostujući predavač na odseku za međunarodne odnose Centralno-evropskog univerziteta gde je držao kurs o kvalitativnim metodima za master studente.

Autor je više naučnih radova iz oblasti građanskih ratova, pobunjeničkih grupa, vojnih intervencija i terorizma, a zajedno sa grupom autora radi na knjizi o vojnim intervencijama stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *