fbpx Press "Enter" to skip to content

DJB: Kako mere protiv COVIDA loše utiču na zdravstvenu zaštitu

Po instrukciji Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, obustavljen je rad Specijalističke poliklinike opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu na 14 dana kao mera protiv širenja zaraze Covid19. Svi zakazani pregledi se otkazuju. Primaće se samo hitni slučajevi sa prioritetnim uputima u Urgentnom centru. Pregledi se inače zakazuju nekoliko meseci unapred.

Dosadašnje mere koje su donošene pod pritiskom neviđenog dizanja panike iz svih medija pravdane su očuvanjem zdravlja. Sada imamo mere koje direktno utiču na njega. U svetu već postoje istraživanja kao što je ovo objavljeno na BBC-u ( https://www.bbc.com/news/health-54598728 ), koja pokazuju da je smrtnost od ostalih bolesti (mahom srčanih i kancera) povećana od kako se pažnja posvećuje pandemiji. 

U Srbiji ovih istraživanja nema, ali znamo da su zdravstvene institucije i lekari postali slabije dostupni pacijentima.

Statistika je neumoljiva. Od početka godine kod nas je od korone umrlo oko 1000 ljudi, od srčanih oboljenja oko 23000, od kancera oko 14000. Dolazimo da apsurda. Mere koje se donose zbog očuvanja zdravlja to isto zdravlje mogu da naruše. Ljudi i dalje oboljevaju i od drugih bolesti koje su kao što vidimo daleko smrtonosnije. Potpuna posvećenost samo jednoj od njih, a zanemarivanje drugih sigurno narušava kompleksan sistem zdravstvene zaštite.

Izvor podataka: Svetska zdravstvena organizacija, Republički zavod za statistiku i publikacija Ministarstva za rad,zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *