Press "Enter" to skip to content

Đaci Zrenjaninske gimnazije o antifašizmu (5)

Mislim da smo danas svedoci porasta nacionalizma i šovinizma kod mladih.Kao posledica toga sve je veći broj onih koji negiraju antifašističko nasleđe i značaj antifašizma.

Primer negiranja ovog nasleđa mogli smo nedavno i da vidimo u našem gradu prilikom inicijative za promenu imena. Mnogi mladi koji su podržali ovu inicijativu u potpunosti odbacuju značaj antifašističke borbe.Čini mi se i da je porast nacionalizma i netolerancije povezan i sasveopštim porastom religioznosti i uticaja crkve od 1990-tih pa do danas. Oni koji zastupaj desničarske stavove često opravdanje za svoje razmišljanje i postupke nalaze upravo u crkvi. Nema ništa loše u rodoljublju i religioznosti, ali problem je kada se u kriznim situacijama zloupotrebe i postanu jedina vrednost i sredstvo za manipulaciju i raspirivanje mržnje. Uspon fašizma u evropskim zemljama omogućila je između ostalog i Velika depresija koja je prethodila usponu diktatora i porastu nacionalizma i ksenofobije.Zašto uslova za rast ovih negativnih pojava ima i u našoj državi i gradu jasno je kada se sagleda trenutna situacija – nezaposlenost,siromaštvo, neizvesnost, društvena previranja i ekonomsko stanje od sukoba 1990-tih do danas. Pogotovo je opasna manipulacija mladih koji često u takvim teškim situacijama, nezaposlenosti, beznađa rado prihvataju ekstremne ideje, pogtovo mladi muškarci koji ispoljavanjem agresije predstavljaju veću opasnost po društvo.Jedan često spominjan primer za to su navijačke grupe kojih nemanjka ni u našem gradu. Između ostalog pozamašan broj mladih kojuse identifikuju kao „velike patriote“, koji su simpatizeri desničarski ideologija pa i jednim delom i pokreta za promenu imena grada dolazi upravo iz ovih grupa. Širenje verske, etničke netrpeljivosti, napadanje neistomišljenika, nasilje nalaze na odobravanje kod ovih grupa ali sigurno nisu mladi izuzetak nego je to odraz celoukupnog stanja u društvu i politici. Ali ipak mislim da uprkos trenutnom stanju u društvu priličan broj mladih ima razvijenu svest o značaju antifašizma i održavanju sećanja na antifašističku borbu.

Problem predstavlja to što se veliki broj mladih koji shvataju značaj antifašizma i uviđaju aktuelne društvene probleme osećaju nemoćno da nešto urade što je opet odraz društva i vremena u kom živimo u kojem vlada malodušnost i letargija. Dok je onaj drugi deo mladih koji zastupa desničarske i anti-antifašističke stavove, za koje ja mislim da su malobrojniji,daleko glasniji i napadniji i naprosto potisne i nadvlada ostale.

Stefan Birdić IV1

Zrenjaninska gimnazija

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *