Press "Enter" to skip to content

Delegacije Zelene stranke i Zavoda za sport dogovorile termin sadnje 100 novih stabala u Košutnjaku

Pratite nas
Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Na osnovu dogovora o sadnji 100 novih, umesto 19 posečenih stabala u Košutnjaku, delegacije Zelene stranke i Zavoda za sport i medicinu sporta, održale su danas novi sastanak radi definisanja vrste drveća i najboljeg termina sadnje.

Sadnja drveća ima smisla samo ukoliko se sadnice prime i nastave da rastu. Zato su u našoj delegaciji, pored predstavnika beogradskog odbora Zelene stranke, Aleksandra Božića i Snežane Nedeljković, bili i inženjer pejzažne arhitekture i profesorka Šumarskog fakulteta, Miroslava Živanović, i inženjerka šumarstva Nikica Stajić. Oni su nakon analize tla, u skladu s pravilima struke odredili koje drveće je najpogodnije da se posadi u najskorijem roku.

Dogovoreno je da će 44 stabla biti zasađena odmah po završetku objekta, u neposrednoj okolini hale, i to 16 komada crvenog javora, 20 belih jela, 2 breze, 2 crna bora i 4 leske, uz napomenu da se sade najmanje 5 godina stare sadnice.

Ostalih 56 sadnica biće zasađene u kasnu jesen, u periodu koji je najpovoljniji za sadnju.

Dogovoreno je da se odmah krene sa pripremom potrebne dokumentacije pošto je procedura veoma zahtevna. Eksperti Šumarskog fakulteta prihvatile su da izrade projekat na osnovu dokumentacije koju će im proslediti Zavod za sport i medicinu sporta. Tim projektom započeće procedura planirane sadnje.

Predstavnici Zelene stranke zahtevali su da se pomenuto drveće ne sadi na prostoru dečijeg sankališta, iznad otvorenih bazena.

-Naravno, mi u Zelenoj stranci najviše bismo voleli da nijedno stablo nije posečeno. Pošto ne možemo vratiti posečeno drveće, insistirali smo da Zavod za sport i medicinu sporta o svom trošku posadi 100 novih stabala, jer ćemo samo na taj način barem u nekoj meri sanirati loše efekte seče i povećati broj drveća u Košutnjaku – rekao je Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke.

Iz Zavoda za sport i medicinu sporta dobili smo informaciju da više neće seći novo drveće u Košutnjaku i dogovoreno je da ćemo ubuduće bliže sarađivati na svim akcijama koje uključuju uređenje zelenih površina.

U skladu sa svojom strategijom „Za zeleni Beograd“, Zelena stranka traži od vlasti grada Beograda da u cilju unapređenja zelenila u glavnom gradu, formiraju komisiju za odobravanje seče, izrade katastar drveća i donesu novi plan pošumljavanja koji bi propisivao da se umesto jednog posečenog posadi pet novih stabala, kao i da se u narednih deset godina posadi najmanje milion sadnica novog drveća.

– U Srbiji se mnogo toga radi bez plana i pod pritiskom javnosti. Mi kao odgovorna stranka insistiramo da se poštuje mišljenje struke. Samo na taj način možemo napredovati i obezbediti održiv razvoj u budućnosti – kaže Čabradi.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *